Június 28-án zárult a diaszpóra egyik ikonikus nyári eseménye, a Csipke Tábor. A megszokott színvonal és hangulat fogadta a táborozókat, azonban 16 év után most új helyszínen. Ifj. Magyar Kálmán, a tábor szakmai vezetője értékelte a ditroiti néptánc- és népzene-tábort dióhéjban.

YouTube player

Ezen a nyáron Clear Lake (Michigan) adott otthont a népzene és a néptánc szerelmeseinek egy hétre. Tele volt a tábor, körülbelül 170 résztvevőnek örülhettek a szervezők. Salamon József „Sala” és kedves felesége, Andrea voltak a tábor főszervezői. Az első pár nap – a helyszínváltás miatt –  a terület, a szállás belakásával telt, de a tábor végére rendkívül összecsiszolódott a társaság. Hogy is ne? Hiszen van egy mozgatórugó, ami minden táborozóban közös: hagyományok tisztelete és szeretete.

Minden évben tájegység-fókusszal épül fel a művészeti program. Ez alkalommal az erdélyi sóvidék (Pálpataka és Korond) népi motívumai adták a muníciót a felnőtteknek, valamint előkerültek a népszerű mezőségi táncok is. A táncoslábú gyerekek pedig a bukovinai világba repülhettek a tábor során.

Nem elhanyagolható a tábor sikeressége szempontjából, hogy képzett, motivált és lelkes oktatói legyenek. A Csipke Tábor abszolút bővelkedett ilyen vezetőkben. A tábor erejéig visszatértek Budapestről az Angyalföldi Vadrózsa együttes vezető táncosai: Fundák Kristóf és Fundák Kassai Lili, akik két kollégájukat is magukkal hozták: Nagy Vivient és Kovács Dénest.

ReklámTas J Nadas, Esq

Derekasan kivették a részüket a munkából a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai is: Balogh Lili és Molnár István New Yersey-ből, Kertész Kíra Washingtonból, Hajdú Bence pedig Washington DC-ből jött táncot tanítani, energiáját áldozni a közösség épülése érdekében.

Négy zenész érkezett Magyarországról: Bozzay Zina népdalénekes, aki Kaliforniában nőtt fel, de néhány éve Budapesten él és nagyon különleges hivatást választott: angolajkúaknak oktat magyar népdalokat. Dr. Salamon Soma a furulyás-harmonikások kiváló szakembere, a táncház-mozgalom kiemelkedő tagja is tanított. Kovács Márton a hegedűsök-, Fekete Márton pedig a brácsa és nagybőgő iránt érdeklődőknek adták át tudásukat.

Nincs Csipke Tábor Gyanta Band nélkül. A tanórákon kívül Észak-Amerika legnépszerűbb magyar népzenei együttese húzta a talpalávalót. Tagjai: Paulus Jessica, Paquette Szilvia, ifj. Magyar Kálmán, Magyar Soma, Horváth József, Garda Levente – ők Ontario és Quebec kanadai-magyar közösségének aktív tagjai. Képviseltette magát a fiatalabb generáció is: a Fészer Banda New York-ból, a Fényes Zenekar prímása, ugyancsak New York-ból.

Vannak olyan oktatók, akik még akkor születtek, amikor a tábor indult, és zenész, táncos szüleikkel együtt a táborban cseperedtek fel. Nekik a Csipke Tábor adta az első közösségi élményt, lüktetést. Ez az ősélmény annyira megragadta őket, hogy kitartanak a tábor mellett. Csodálatos látni ezt a generációkon átívelő hagyományőrzést és kultúraszeretetet. A táborzáró gálán különösen megfigyelhető minden évben, hogy van utánpótlás, sok gyerek él a népzenében, néptáncban. Ahogy a szervezők hívják a legkisebbeket: a kis csipkebogyók is büszkén prezentálhatták a közönség előtt, amit a tábor során elsajátítottak.

A Csipke Tábor egy óriási család, óriási szervezet van mögötte. Szeretnénk, hogy legyen folytatás. – Kálmán hozzátette, aktívan keresik azokat magyar közösség iránt elkötelezett embereket, csatlakozzanak a tábor csapatához. Akár adminisztratív, akár művészi készségekkel, tapasztalatokkal rendelkező segítséget szívesen vesznek. Ebben látják a biztosítékot a tábor jövőjére nézve, több generációra előre.

Ha nem szeretne lemaradni a Csipke Tábort körüli hírekről, a jövő évi tábor programjáról, érdemes feliratkozni a Facebook oldalra, és követni a közösség életét a honlapon keresztül is: http://csipketabor.org/

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.