Pásztor István történelmi személyiség volt, akinek a neve nemcsak a magyar, de a szerb tankönyvekben is fennmarad – hangsúlyozta Alekszandar Vucsics szerb elnök szombaton Szabadkán, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének temetésén mondott búcsúbeszédében.

Alekszandar Vucsics és Orbán Viktor miniszterelnök közösen búcsúzott Pásztor Istvántól, akinek a vezetésével a VMSZ a magyar és a szerb kormány stratégiai partnerévé vált. A szerb államfő hozzátette: Pásztor Istvánnak sikerült összekötnie a legnagyobb szerb pártot és a legnagyobb vajdasági magyar pártot, a Szerb Haladó Pártot és a Vajdasági Magyar Szövetséget, és összehozta a szerb vezetést Orbán Viktorral.

Pásztor István mindig a megbékélésen dolgozott, mindig védte a magyar, de a szerb érdekeket is, és kompromisszumkésznek is mutatkozott, mert tudta, hogy megegyezés nélkül nincs előrelépés

– húzta alá.

A Pannon RTV közlése szerint Vucsics kiemelte, „Pásztor István a szerbiai politikai térkép egyik legfontosabb szereplője lett, aki nélkül lehetetlen volt elképzelni a teljes stabilitást és a legközelebbi kapcsolatokat a szerbek és a magyarok között”.

Minden alkalommal, amikor beszélgettünk választások előtt és után, vele soha nem voltak meglepetések.

Nem voltak politikai trükközések, egy hellyel, vagy fotellal több, az nem érdekelte. Azt akarom, hogy az ő itteni magyarjai ezt tudják, mert őt valami más érdekelte.

Az, hogy hány út fog a magyar falvakban kiépülni, mennyi munkát, gyárat hozhatunk létre, és mi az, amit ide hozhatunk. Van egy szó, amiről emlékezni fogok rá, amit úgy használt, mintha a szerb nyelv az egyetlen lett volna számára. Kimentünk az elnökség teraszára és néztük, mi volt mindaz, amit együtt meg tudtunk csinálni, és ekkor kezdtünk el beszélni a Belgrád-Budapest vasútról, és azt mondtam neki, ha csak ezt csináltuk meg volna Szerbiában, az se lett volna kevés. István felém fordult és egy furcsa kézmozdulattal azt mondta, ez csak egy csekélység volt ahhoz képest, amit közösen véghez vittünk – idézte fel a szerb elnök.

Pásztor Istvánt több ezren, szerbiai és magyarországi politikusok, közéleti szereplők és magánemberek, a VMSZ tagjai és szimpatizánsai, valamint a családtagok kísérték utolsó útjára a szabadkai Bajai úti temetőben.

(Magyar Nemzet / MTI, Pannon RTV)

Orbán Viktorral közös képet tett ki a szerb elnök

Pásztor Istvánt a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét a szabadkai Bajai úti temetőben helyezték örök nyugalomra. A temetésen Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök is beszédet mondott.

A beszédek után Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök, valamint Milorad Dodik a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke együtt költötték el ebédjüket. Erről tanúskodik Vucic Instagram-bejegyzése, melyhez az alábbiakat fűzte:

„Mindig jó találkozni egy olyan őszinte baráttal, mint Orbán Viktor, 

és beszélni a még szorosabb és erősebb együttműködésről számos Szerbia és Magyarország érdekét szolgáló közös projektben, amelyek célja két testvéri nemzetünk jobb élete.”

Hozzátette:

A két ország kapcsolata ma a legmagasabb szinten van, köszönhetően Pásztorunk Istvánnak is, 

aki évekig a szerbeket és magyarokat összekötő legerősebb láncszem volt. Kedves barátom, köszönöm és örök dicsőség.”

 

(Mandiner)

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének búcsúztatóján a Bajai úti temetõben Szabadkán 2023. november 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.