GYORSÍTOTT ELJÁRÁSBAN DÖNTHETNEK A MOST – HÍD MÓDOSÍTÓ JAVASLATÁRÓL

Az államfő vétóját felülírva a pozsonyi parlament ismét jóváhagyta pénteken az állami jelképekre vonatkozó törvényt, jelentette a távirati iroda. A himnusztörvény néven ismertté vált jogszabálynak a himnusz éneklésére vonatkozó részét ezt követően gyorsított eljárásban módosíthatják.

A parlament által először március végén jóváhagyott jogszabályt – amelynek egy része nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozta volna a külföldi országok himnuszának előadását, amikor az érintett ország hivatalos küldöttsége is jelen van – áprilisban megvétózta Andrej Kiska szlovák államfő.

Az elnök több politikai párt, köztük a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a törvényt előterjesztő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kérése alapján járt el. Mivel a törvénymódosítást – amelynek csak néhány szavas része rendelkezik a himnuszról – mint egészet vétózta meg a megbízatási ideje végéhez közeledő és saját párt alapítását bejelentő Kiska, azt a törvényhozásnak csak teljes egészében elvetnie vagy teljes egészében jóváhagynia volt lehetősége.

A jogszabály márciusban a tegnap megkezdődött szlovákiai jégkorong-világbajnokság, illetve a válogatott mezeinek dizájnja kapcsán került terítékre. Ezt az előterjesztő SNS szerint az tette indokolttá, hogy a szlovák csapat – a sokévi bevált gyakorlattal szakítva – olyan mezeket kapott, amelyeken a szlovák címer nem eredeti formájában, hanem csak stilizálva, a hármas halmot három hokiütővel helyettesítve kapott helyet.

Dunaszerdahely, 2017. április 8.
A DAC szurkolói a szlovák labdarúgó-bajnokságban játszott DAC – Slovan mérkőzés alatt a dunaszerdahelyi DAC Arénában 2017. április 8-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

A törvénynek a himnusz éneklésére vonatkozó része széles körű tiltakozást váltott ki. Április elején például a magyar Himnusztól volt hangos a Mol Aréna Dunaszerdahelyen. A Hír TV beszámolója szerint a hazai szurkolók így fejezték ki tiltakozásukat a törvény ellen; a hazai labdarúgócsapat mérkőzésén a szokásosnál korábban, már a térfélválasztás alatt rázendített a tömeg a Himnuszra.

Andrej Danko, az SNS elnöke még áprilisban bejelentette: megegyezés született a koalícióban arról, hogy megoldják a törvényből adódó problémát úgy, hogy mindenki elégedett legyen, és semmi se zavarja meg a szlovák–magyar kapcsolatokat.

Egy módosítás a kormánykoalíció legkisebb pártjának, a Most – Híd vegyes pártnak az ígérete szerint orvosolni fogja a himnusz éneklését korlátozó passzust. A módosítást a jogszabályt márciusban vélhetően gondatlanságból megszavazó Most – Híd készül beterjeszteni, s arról a kormány ajánlása szerint, gyorsított eljárásban döntenek majd.

A Magyar Közösség Pártja áprilisban aláírásgyűjtésbe kezdett az állami jelképekre vonatkozó törvény módosítására. Petíciójukkal azonban nemcsak a törvénynek azt a részét akarják megszüntetni, amelyik korlátozza a himnusz éneklését, hanem a jogszabály teljes megváltoztatását célozzák. Mégpedig úgy, hogy lehetővé váljon a nemzeti szimbólumok, köztük a zászlók korábban tiltott, teljes körű szabad használata is.

Forrás: magyarnemzet.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.