Nem ez lesz az első találkozó a két politikus között, de két ország kapcsolatai sok éves mélyponton vannak azóta, hogy Joe Bident megválasztották a Fehér Ház élére.

Joe Biden amerikai elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin között régóta várt személyes találkozójára június 16-án Svájcban kerül sor, amely hagyományosan semleges ország, és nem tagja egyetlen nagyobb katonai tömbnek sem. Genf számos nemzetközi szervezetnek ad otthont, és gyakran kínál platformot különféle csúcstalálkozókhoz.

Megvitatják a két ország kapcsolatát

„A Washingtonnal kötött megállapodásnak megfelelően Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke június 16-án Genfben tárgyalásokat folytat az Amerikai Egyesült Államok elnökével, Joseph Bidendel” – jelentette be a Kreml. „A találkozó célja, hogy megvitassa az orosz-amerikai kapcsolatok jelenlegi helyzetét és további fejlődésének kilátásait, valamint a stratégiai stabilitás kérdéseit és a nemzetközi napirenden lévő aktuális kérdéseket, beleértve a koronavírus-járvány elleni küzdelemben folytatott együttműködést és regionális konfliktusok rendezését” – írják.

Közérdekű hirdetés

„Joe Biden elnök 2021. június 16-án a svájci Genfben találkozik Putyin elnökkel” 

– áll a Fehér Ház egy időben kiadott nyilatkozatában. „A vezetők megbeszélik a sürgető kérdések teljes skáláját, miközben megpróbálják helyreállítani az USA és Oroszország közötti kapcsolat kiszámíthatóságát és stabilitását” – írja a Fehér Ház.

Nem most találkoznak először személyesen

Bár nem ez lesz az első alkalom, hogy a politikusok személyesen találkoznak, ez lesz az első azóta, hogy Joe Bident megválasztották a Fehér Ház élére. Az Egyesült Államok és Oroszország jelenleg kapcsolataik legmélyebb pontján áll az elmúlt évtizedekben.

A kapcsolat feszültségét mutatja, hogy Biden elnök márciusban egy interjú során Putyint „gyilkosnak” titulálta. Az orosz elnök erre jó egészséget kívánt kollégájának, és egy orosz gyermemondókát idézett, miszerint „aki mondja másra, az mondja magára”.

A Biden-adminisztráció számos cselekedettel vádolja Oroszországot, így az amerikai számítógépes hálózatok feltörésétől kezdve az Északi-sarkvidék militarizálásán át a Covid-19 elleni oltóanyagainak „fegyveresítéséig”, állítják, hogy mindezzel az oroszok „az Egyesült Államok és szövetségeseinek érdekeit sértik”. Moszkva szerint Washington megalapozatlan szankciókkal és politikai vádakkal próbál ártani az orosz gazdaságnak és nem tolerálja a szuverén politikát folytató kormányokat.

(Mandiner / RT)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.