Vlagyimir Putyin többek között az Északi Áramlat felrobbantásáról is kitálalt, éa az orosz elnök nem kertelt az elkövetőket illetően. Szerinte az elkövetőknek még alibije sincs, valamint azt is elárulta, miért nem buktatta le őket.

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: exkluzív interjút adott Vlagyimir Putyin orosz elnök Tucker Carlson, jobboldali véleményvezérnek. Megírtuk azt is, az újságírót az interjú miatt számos kritika érte, sajtóhírek szerint az EU-ban az is felmerült: kitiltják Európából, noha a magyar kormány kőkemény üzenetet küldött Brüsszelnek, amely szerint „kár a gőzért”, a magyar kormány úgysem járulna ehhez hozzá. A magyar állásponttal egyébként Elon Musk, milliárdos is egyetértett.

„Ki robbantott fel az Északi Áramlatot?”

Hazai idő szerint péntek hajnalban aztán nyilvánosságra került az interjú, amelynek során Tucker Carlson többek között az Északi Áramlat felrobbantásáról is megkérdezte az orosz elnököt. Arra kérdésre, hogy ki robbantotta fel a vezetéket, Vlagyimir Putyin leszögezte: „maguk.”

ReklámTas J Nadas, Esq

Az újságíró erre reagálva humorosan megjegyezte, hogy ő maga „elfoglalt volt” aznap, de mint az orosz elnök reagált:

önnek lehet, hogy van, de a CIA-nak nincs alibije.”

Arra kérdésre, hogy az orosz elnöknek van-e bizonyítéka arra vonatkozóan, hogy a NATO vagy akár a CIA követte el a robbantást, az orosz elnök azt felelte: „tudja, nem mennék bele a részletekbe, de az embernek ilyen esetekben azt kell néznie, kinek állhat érdekében. De ebben az esetben nemcsak azt kell figyelembe vennünk, hogy kinek állhat érdekében, de azt is: ki lehet rá képes. Mert lehet, hogy sokaknak állna érdekében, de nem mindegyikük képes rá, hogy lemerüljön a Balti-tenger fenekére, hogy kivitelezzen egy ilyen robbantást. Ennek a két komponensnek egyaránt adottnak kell lennie: kinek áll érdekében, és ki lehet rá képes, hogy megtegye.”

Tucker erre megkérdezte az orosz elnöktől azt is, hogy ha van bizonyítéka arra, hogy ki követte el a merényletet, miért nem hozza nyilvánosságra? Az orosz elnök erre nevetve többek között rámutatott: „a propaganda világában nagyon nehéz legyőzni az Egyesült Államokat. Mert az Egyesült Államok irányítja a világ összes, és számos európai médiumát is”, valamint mint fogalmazott:

reflektorfénybe kerülne az infomációink forrása, és nem nyernénk vele semmit. Az egész világ számára világos, mi történt, még az amerikai elemzők is nyíltan beszélnek róla”.

Az orosz elnökkel készült teljes, angol nyelvű interjút itt nézheti meg, a Mandiner magyar nyelvű összefoglalóját pedig ide kattintva olvashatja.

***

(Mandiner)

Borítókép: Vlagyimir Putyin. Tucker Carlson február 6-án készített kétórás interjút Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Fotó: TCN (képkocka a videból)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.