“Nagy-Galambfalva közelében, a Küküllő szinvonala fölött 8–900 lábnyi (hozzávetőleges) magasságban egy terjedelmes fennlapály terül el, ezen egy tengerszemnek tartott, – s a néptől feneketlennek hitt – tó van, melyet Rák tavá-nak hivnak. Alakja hossukás négyszög, kiterjedése egy holdnyi lehet. Midőn mi meglátogattuk, csak két tükrében volt viz, de annyira mély, hogy 7–8 öles ruddal fenekét nem érhettük. Mérnökök mellett dolgozott egyének biztositottak, hogy egy 70 öles mérő lánczczal se érhették el azt. E tóban sok vérszipó terem, melylyel kereskedést üznek.

A tavon náddal, buja tenyészetü vizi növényekkel benőtt uszó szigetecskék vannak, gémek és vadruczáknak kedvencz költőhelyei; e szigetkék a viz felett lebegnek, s a szél lendületére ide oda uszkálnak. Semmi látható forrása és kifolyása nem lévén, ezen tó ily magasságban kétségtelenül igen érdekes természeti tünemény, főként az innen feltáruló szép kilátás kétszeres érdeket köt hozzá.”

Orbán Balázs: A Székelyföld Leírása

A legenda meghallgatható a legendarium.ro weboldalon.

Tas J Nadas, Esq

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.