Legalább tíz százalékkal magasabb a részvételi arány az előre hozott szlovák parlamenti választáson mint három és fél éve – jelentette ki az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában. Bartók Csaba, a szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve elmondta: a magyarok szempontjából fontos, hogy ne csak az északi területeken legyen nagy a választási kedv.

A felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek becslések szerint mintegy 180 ezer szavazatra van szüksége ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe

– mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapok kampánya során többször elhangzott a pártvezető politikusoktól, hogy ezúttal a bejutás sikerülhet. A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség kormánytényező is lehet, mert az előrejelzések szerint a közel egyforma erővel bíró szociáldemokraták és a liberálisok sem tudnak egyedül kormányt alakítani.

Délig a Kassa környéki településeken 35 és 50 százalék közé volt tehető a részvételi arány, ami jónak számít. – Jók a gömöri előrejelzések is, ugyanakkor a Csallóközből egyelőre nincsenek kiugró adatok – mondta, hozzátéve, hogy a komáromi és a dunaszerdahelyi járás magyarsága szinte eldönthetné a magyarok bekerülését a törvényhozásba.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Meglátása szerint a Bodrogköz magyarsága is késő délután, este adja le a szavazatát, mert sok helyen addig szüretelnek.

A Mandiner információi szerint az önkormányzati, nem hivatalos adatok alapján jóval magasabb a részvétel, mint három éve. A szavazók aránya az 1998-as rekordévet közelíti, és akár 70 százalék fölé is mehet.

Bartók Csaba elmondta, a kampánycsendet kitolták negyven perccel későbbre, azaz szombaton 22.40-kor ér majd véget. Erre azért volt szükség, mivel az egyik vidéki település szavazókörében rosszul lett a választási bizottság egy tagja, emiatt szünetelt a szavazás.

(Magyar Nemzet)

Nem várt események tarkították a szlovákiai választást

Javában zajlik az előrehozott parlamenti választás Szlovákiában, ahol 22 órakor zárnak a szavazóhelyiségek, de már több, nem várt történés akasztotta meg a szavazás menetét. Ki is kellett tolni a kampánycsend határidejét 22:40-re, miután az egyik választási bizottság egy tagja fulladozni kezdett, és mentőt kellett hívni hozzá.

Többen is rosszul lettek a nap folyamán

Nem ő volt azonban az egyetlen, aki rosszul lett a szavazóhelyiségekben: 15 óráig összesen tíz szavazókörzetbe riasztották a mentőket. A legtöbbször ájulás, félrenyelés, epilepsziás roham és sérülés miatt.

Egy 78 éves vágbesztercei férfi életét vesztette, miután összeesett a szavazási helyiségben.

„15.45-kor érkezett a segélykérő hívás, mert egy idősebb férfi összeesett a szavazóhelyiségben. A mentősök mindent megtettek, de a 78 éves férfi életét nem sikerült megmenteni, a sikertelen újraélesztési kísérletet követően csak a halál beálltát tudta megállapítani a mentőorvos” – idézi az Új szó az Egészségügyi Mentőszolgálat Operatív Központjának szóvivőjét, Viliam Sládeket.

Részeg bizottság

Nemcsak a rosszullétek, de más nem várt fejlemények is nehezítették a választási bizottságok munkáját.

Bölényfalun (Zuberec) például kimondottan jó hangulatban indulhatott a nap: az alkoholszondás ellenőrzés kimutatta, hogy a választási bizottság elnöke és egyik tagja is ittas állapotban volt.

A rendőrség lakossági bejelentésre érkezett a helyszínre, és végezte el a vizsgálatot, mert többen is jelentették, hogy a bizottság tagjai nem józanok.

A szavazókkal sem könnyű

A bizottsági tagok mellett a szavazók közül sem mindenki viselkedett az előírtaknak megfelelően. Eperjes megye egyik településén egy férfi túlzott lelkesedésében a szavazólapokkal együtt a személyi igazolványát is az urnába dobta. A hivatalos iratot nem is kaphatja vissza az urnák kibontásáig, amit szerencsére viszonylag jól viselt. Ellentétben egy 67 éves férfival, aki nehezményezte, amikor felszólították, hogy a megfelelő urnába dobja a szavazólapot. Annyira bedühödött, hogy agresszívan kezdett viselkedni, és megrongálta az érvénytelen szavazólapoknak fenntartott urnát.

(Mandiner)

Borítókép: Szavazatot dobnak be a szavazóurnába a Királyhelmeci Gimnáziumban kialakított szavazóhelyiségben az előre hozott szlovákiai parlamenti választások napján, 2023. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Vajda János)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.