Az amerikai demokraták elnökjelöltségére pályázó vermonti szenátor csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy az év utolsó három hónapjában több mint 34.5 millió dollárnyi adomány érkezett kampányának számlájára.

Több mint ötmillió dollár egyéni és kis összegű adományokból, 1,8 millió dollár pedig 18-20 dolláros felajánlásokból gyűlt össze.

A magát demokratikus szocialistának valló politikus rendelkezésére álló kampányösszeg így összesen 96 millió dollárra nőtt, s ezzel kiemelkedik pártbeli vetélytársai közül. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg a legesélyesebb elnökjelölt, Joe Biden, valamint a nézeteiben Sandershez legközelebb álló Elizabeth Warren massachusettsi szenátor ugyanakkor még nem hozta nyilvánosságra a 2019 utolsó negyedévében összegyűlt kampányadományok összegét.

Csütörtökön Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere és Tulsi Gabbard, hawaii képviselőnő kampánycsapata hozta nyilvánosságra az utolsó negyedévben felajánlott összegek nagyságát. Buttigieg kampányára 24,7 millió, Gabbard választási hadjáratára pedig 3,4 millió dollár érkezett a tavalyi év utolsó három hónapjában.

ReklámTas J Nadas, Esq

Bernie Sanders munkatársai a rekord összegű felajánlások után azzal érvelnek, hogy a nagy támogatottságot élvező szenátor a legalkalmasabb arra, hogy sikeres vetélytársa legyen Donald Trump elnöknek.

Faiz Shakir, a Sanders-kampány menedzsere csütörtökön közleményt adott ki, amelyben leszögezte: a vermonti szenátor nap, mint nap bizonyítja, hogy az amerikai dolgozók készen állnak teljes mértékben támogatni azt a jelöltet, aki kiáll mellettük és szembeszáll a legnagyobb vállalatokkal és a gazdagokkal. A kampánymenedzser hangsúlyozta azt is, hogy a 18 dolláros kampányadományok politikai forradalmat teremtenek, és Bernie pontosan ezért fog győzedelmeskedni.

Sanders kampánya közölte azt is, hogy egyedül a 2019-es év utolsó napján 40 ezer új támogatótól érkezett anyagi hozzájárulás. Az év utolsó negyedében pedig összesen 300 ezer új támogató fizetett be kisebb összegeket a kampányra. Elsöprő többségük tanár és alkalmazott volt.

Csütörtökön este Joe Biden volt alelnök és Donald Trump elnök is közzétette az utolsó három hónapban befolyt kampányösszegek nagyságát.

Biden a Twitteren számolt be arról, hogy 22,7 millió dollárt gyűjtött össze az év utolsó negyedében, Donald Trump kampánymenedzsere, Brad Parscale pedig közleményben tudatta, hogy az elnöki kampányszámlára októbertől 46 millió dollár felajánlás érkezett, és a Trump-kampány az új évet 102,7 millió dollár készpénzzel kezdi meg.

Donald Trumpnak ezen kívül rendelkezésére áll a Republikánus Párt kampányalapja, valamint több, őt támogató politikai akcióbizottságnál összegyűlt pénzösszeg is. Brad Parscale elmondta azt is: a jelentős összeg, valamint az elnök híveinek növekvő tábora Trump újraválasztási kampányát „megállíthatatlan, mással össze nem hasonlítható erővé teszi”.

Parscale hangsúlyozta: az elnök ellen indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szerinte csak használt Trump népszerűségének. „A demokraták és a sajtó hisztérikus viselkedése népszerűbbé tette és megerősítette őt” – fogalmazott.

(Híradó / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.