Aranyérmet nyert egy magyar diáklány a 32. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Versenyen. A 16 éves Szegedi Melinda 500 részvevő között érte el a rangos elismerést egy gyógyításhoz kapcsolódó újítással.

A Magyar Innovációs Szövetség több mint 25 éve rendezi meg az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt, ami az európai döntőre, a világbajnokságra és más hasonló nemzetközi versenyekre való kijutást biztosítja a fiatalok számára – közölte a verseny zsűritagja.

Ivánka Gábor hozzátette: hamarosan meghirdetik a következő Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyt.

„Óriási dolog, hogy valaki eljut Kínába.

Itt hasonló érdeklődésű diákokkal találkoznak a világ minden tájáról a fiatalok, és nagyon komoly tapasztalatot szereznek ilyenkor. Ezen a döntőn például több mint 20 ország képviselői voltak jelen” – közölte a magyar delegáció vezetője.

ReklámTas J Nadas, Esq

„Az pedig, hogy aranyérmet nyert Melinda, külön öröm és büszkeség”

– tette hozzá.

Ivánka Gábor elmondta, hogy Melinda innovációja a gyógyításban, az orvoslásban nyújthat majd segítséget. Egy e-fáslival indult a versenyen, egy olyan fáslival, amit fűteni és hűteni is lehet, és a módszerével a test hőmérsékletét nagyon könnyen lehet változtatni.

Így működik

“A termoelektronikai készülék biológiai elv szerint fűti, illetve hűti a problémás bőrfelületet. Különböző bőrbetegségek, bőr alatti elváltozások, fekélyek gyógyítását segíti” – mondta Szegedi Melinda.

A fiatal feltaláló az InfoRádióban elmondta, kiskora óta problémás a bokaízülete, többször “ki is ment”, 2016-ban súlyosabban is. Egyedül kellett cserélnie a borogatást, amihez lépcsőznie kellett, ekkor kezdett el gondolkozni azon, hogyan lehetne ezt elektronikus módszerrel megoldani.

“Az e-fáslinak van egy tápja, amin az elektromosságot kapja, a soros port pedig a géppel kommunikál, amin be lehet állítani a kívánt hőmérsékletet. A készülék agya egy mikrokontroller, a hűtést és a fűtést pedig egy thermoelectronic cooler névre hallgató készülék biztosítja. Egy hővezető lapot kell elképzelni, ami gyurmához hasonlító anyagból készült, amit processzorok hűtésénél, illetve hőkiegyenlítésénél szoktak használni.”

Szegedi Melinda a könnyen kezelhető, termoterápiára alkalmas készüléket sorozatgyártásra, patikai forgalmazásra tervezte.

A magyar delegáció vezetője elmondta, hogy szeptember végén indulnak a következő generációval az Európa-bajnokságra Tallinnba, Észtországba. Itt három projekttel indulnak, és három fiatal vesz részt az európai döntőn.

Forrás: inforadio.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.