Szilágyi Áron 15:7-re legyőzte Luigi Samelét a férfi kardvívás egyéni versenyének olimpiai döntőjében, így zsinórban harmadszor olimpiai bajnok lett! Ezzel sporttörténelmet írt, és egyben megszerezte a magyar olimpiai csapat első tokiói aranyérmét!

Mi a közös Fuchs Jenő, Kárpáti Rudolf, Viktor Krovopuszkov és Jean-Francios Lamour személyében? Az, hogy valamennyien kétszeres olimpiai bajnokok kard egyéniben, és mindannyian úgy nyerték meg két aranyérmüket, hogy megvédték négy évvel korábbi címüket. Ehhez az igazán illusztris társasághoz csatlakozott Rióban Szilágyi Áron, amikor ő is megvédte londoni címét. Amíg azonban a fentebbi klasszisok közül senkinek nem sikerült a harmadik siker, Szilágyi Áron úgy léphetett a tokiói vívóterem pástjára, hogy amennyiben legyőzi az olasz Luigi Samelét, akkor először a fegyvernem történelmében triplázni tud. A magyar vívó egyébként már a döntőbe jutással is sporttörténelmet írt, ugyanis három egymást követő olimpián még egyetlen versenyző sem jutott be a kardvívás egyéni döntőjébe.

Nyilvánvaló volt azonban, hogy a magyar extraklasszis nem akar itt megállni. Nagy örömünkre ihletett formában vívta végig a mai napot. Ezt a legjobban talán az mutatja, hogy Szilágyi Áron a döntőig vezető négy asszójában összesen mindössze 33 tust tudtak ellene, miközben ő 60 alkalommal talált be aktuális ellenfelének. Ez azt mutatja, hogy elképesztő mértékben uralta az asszóit. A döntőben az olasz Luigi Samele várt Szilágyira, akivel szemben pozitív az eddigi mérlege. Pedig az olasz vívó sem kispályás versenyző: több világkupa-győzelme, és olimpiai érmei is vannak pályafutása korábbi szakaszaiból. Most, a másik elődöntőben a koreai Kim ellen győzött 15:12-re, úgy, hogy komoly hátrányból fordította meg az asszót.

Elképesztő vívással koronázta meg egész napos teljesítményét

A döntőben Szilágyié volt az első három asszó, rögtön megnyugtató előnybe tudott tehát kerülni. Hihetetlen fölényben volt a magyar vívó, már öt tussal is vezetett, aztán Samele egy kicsit feljött. A 8. tusnál lévő pihenőnél még így is három tus volt a különbség, 8:5 Szilágyi Áron javára!

A pihenőt követően ismét Ároné volt az első találat, majd egy gyönyörű védés-visszavágás akcióval már 10:5-re vezetett! Újabb két tus után Samele is talált egyet, de így is 12:6 volt Áronnak. Magabiztos volt Szilágyi, és kiválóan, összeszedetten vívott. Az asszó vége is Szilágyié volt, remek találatokkal verte meg Samelét.

Ezzel a sportág történetében először, Szilágyi Áron zsinórban harmadszorra is olimpiai bajnoki címet szerzett! Megtette, amiért Tokióba utazott!

A Nemzeti Sport tudósítása:

A DÖNTŐ TUSRÓL TUSRA:
15:7
Sporttörténelem!!! Harmadszor is olimpiai bajnok férfi kardban Szilágyi Áron!
14:7
És már csak egy!
13:7
Remekül támad vissza Szilágyi, már csak két tusra a harmadik aranytól.
12:7
Gyors két tussal szépít Samele.
12:5
Hihetetlen, megint Szilágyi ad tust.
11:5
Remek elővágással egylámpás tus.
10:5
Gyönyörű védés és visszavágás!
9:5
Megint Szilágyi volt résen.
8:5
Szerencsére sikerült megtörni Samele lendületét, három tus előnynél vonulnak pihenőre.
7:5
Megint két olasz tus.
7:3
Samele szépített.
7:1 Megint gyorsabb volt Szilágyi!
6:1
Extázisban vív a magyar fiú!
4:1
Samele szépít, de aztán megint Szilágyi akciója következik.
3:0
Már három…
2:0
Védés visszavágás után már két tus az előny.
1:0 Az első tus Szilágyié.
Kezdődik a finálé.

Egy bővebb beszámolót ITT olvashatnak.

(Pesti Srácok / Nemzeti Sport)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.