A Németország és Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő magyar válogatott csapatkapitánya, Szalai Ádám sajtótájékoztató keretében bejelentette visszavonulását a nemzeti csapattól. Ezt követően Marco Rossi szövetségi kapitány is megosztotta véleményét a döntésről.

„Kicsit máshogy terveztem ezt a sajtótájékoztatót. Ennyi év után, csapatkapitányként úgy éreztem, megérdemeltem volna, hogy ne jelenjenek meg előre sajtóhírek néhány órával a bejelentést megelőzően. Egyetlen dolog miatt ülök még itt, a szurkolóink miatt, akik, remélem, a jövőben is ugyanúgy fognak támogatni minket. Nyilván már lehoztatok minden hírt, de most megerősítem, hogy az olasz mérkőzés után befejezem a válogatott pályafutásomat. Ez nem friss dolog, az elmúlt hetekben, hónapokban már kerestem erre az időpontot” – kezdte indulatosan Szalai Ádám.

„Lassan harmincöt évesen úgy érzem, a válogatott nagyon jó úton halad, a szövetségi kapitány úr jó irányba viszi a csapatot. A Nemzetek Ligája után a következő tétmeccsünk márciusban lesz, Eb-selejtező. Szerettem volna olyan időpontot találni, amely alkalmas arra, hogy a csapat felkészüljön az utódom megtalálására” – indokolta meg döntése időzítését a csapatkapitány.

Közérdekű hirdetés

Szalai Ádám az olaszok ellen játszhat utoljára a nemzeti csapatban (Fotó: Árvai Károly)

„Óriási álmom volt, hogy a magyar válogatottban szerepeljek. A legnagyobb álmom volt, hogy ez létrejöjjön. Az, hogy két Eb-n szerepelhettem, és csapatkapitányként lehettem ennek részese, óriási élmény számomra. Az elmúlt évek sikerei, balsikerei és a rosszabb időszakokban érkező kritikák, támogatások mind segítettek a felnőtté válásomban” – jelentette ki, majd hosszasan sorolta, ki mindenkinek tartozik hálával.

„Köszönet jár mindenkinek, aki támogatott minket, a kapitányoknak, akikkel együtt dolgozhattunk, a játékostársaknak, akikkel játszhattunk, és a szurkolóinknak, akik nélkül a csapat nem szerepelne úgy, ahogy. Olyan mérkőzéseket élhettünk át, ahol a szurkolók szenzációs hangulatot teremtettek, ez a légkör, úgy gondolom, egyedülálló az egész világon. Mellettük mindig kijött az összefogás és a hazaszeretet. Remélem, a válogatott ezen az úton fog továbbmenni, szeretném, ha a két meccsre koncentrálnánk, nem szeretném, ha ez bármiféle búcsú lenne.”

Szalai nagyjából egy hónapja értesítette a válogatott szakmai stábját visszavonulási szándékáról. Döntését hétfőn közölte játékostársaival.

Marco Rossi ezzel a képpel fejezte ki tiszteletét

Szalai Ádám után a szövetségi kapitány, Marco Rossi következett, aki szomorú hangulatban vette át a szót.

„Mikor Ádám jelezte, hogy elhagyja a válogatottat, nagyon sok minden jutott eszembe. Rengeteget gondolkodtam a helyzeten, amióta elmondta a döntését. Ez sem személyes nézőpontból, sem a válogatott szempontjából nem vidám pillanat. Egyáltalán nem olyan a hangulatom, mint három hónappal ezelőtt, az angolok elleni idegenbeli meccset követően. Remélem, túltesszük magunkat ezen. Megmaradnak a szép emlékek. Megértően állok a döntéséhez, még akkor is, ha ez nagy gondot okoz nekünk” – árulta el a szövetségi kapitány.

„A legjobb pillanatai csapatkapitányként voltak a válogatottban, a legrosszabbak során pedig nem volt velünk – most az albánok elleni vereségekre gondolok, amikor sérülés és műtét miatt nem volt jelen. Tisztelettel állok a döntéséhez. A futballban fontos a taktika és a technika, ám a lélektani szempontok is kiemeltek. Ádám olyan játékos volt, akire mindig vezérként lehetett számítani. Ez a képesség nem önmagától jön, de őt mindenki elismerte a csapatból.”

Rossi szót ejtett Szalai Ádám utódjának a kiválasztásáról. Elmondta, a döntés első körben a játékosok kezében lesz, hiszen el kell fogadjanak egy új vezéregyéniséget, ugyanakkor hangsúlyozta, az ő kezében lesz a végső döntés.

„Az életben senki sem pótolhatatlan, de nehéz dolgunk lesz megoldani az utódlását, még úgy is, hogy a jövőben is minden srácban megbízok, akit meghívok a keretbe. Még egyszer mondom, rendkívüli embert veszít el a csapat. Tudtam, hogy ez lesz, aki kritizálja már az első nap, amikor elkezdtem a válogatott kispadján dolgozni, kaptam kritikát miatta, de mindig csak azt tudom mondani, hogy aki ennyire negatív, az saját magának árt vele.”

Szerinte Szalai utódját a Nemzetek Ligája-meccsek után választják ki, most még teljes mértékben az előttük álló mérkőzésekre koncentrálnak.

„Mindent meg fogunk tenni ezúttal is, hogy a németek és az olaszok ellen a legjobbunkat nyújtsuk. Mindig elmondom, hogy a legfontosabb dolog tisztelni a mezt. Ha ez megvan, most is lesz esélyünk. Tisztában vagyunk vele, milyen erős ellenfelekkel nézünk szembe. Ádám az utolsó két meccsén is ugyanúgy, a legnagyobb tisztelettel és odaadással tölti majd be a csapatkapitányi szerepet. Mindenki nevében azt kívánjuk, jó élménnyel búcsúzhasson. Csatárként az lenne neki a legszebb, ha góllal tehetné meg ezt.”

Szalai Ádám a válogatottban

Szalai Ádám 2009. február 11-én, a Real Madrid Castilla játékosaként, Erwin Koeman szövetségi kapitányságának idején mutatkozott be a magyar válogatottban, az Izrael ellen 1–0-ra elveszített felkészülési mérkőzés 84. percében lépett pályára. Tétmeccsen 2010 szeptemberében, a Moldova ellen hazai pályán 2–1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn debütált – itt már Egervári Sándor volt a szövetségi kapitány –, míg kezdőként először egy hónappal később, szintén Eb-selejtezőn, San Marino ellen szerepelt, s ekkor már eredményes is volt, ráadásul nem is egyszer, hiszen mesterhármast szerzett a 8–0-s sikerrel végződő összecsapáson.

2012. február 29-én sérülés okozta hosszabb, közel egyéves kihagyást követően lépett újra pályára a nemzeti együttesben, s rögtön be is talált a bolgárok ellen. Szeptemberben megkezdődött a 2014-es brazíliai világbajnokság selejtezősorozata, amelyben Andorra és Törökország válogatottjának kapujába is betalált.

2014. augusztus 28-án az újonnan kinevezett szövetségi kapitány, Pintér Attila kihirdette a válogatott keretét, amelynek Szalai nem volt a tagja. Nem sokkal később úgy fogalmazott, hogy amíg Pintér irányítja a csapatot, addig ő nem kíván a válogatott rendelkezésére állni. Pintér öt meccsen át vezette a válogatottat, és az őt megbízott szövetségi kapitányként váltó Dárdai Pál által kihirdetett első keretben már ismét találkozhattunk Szalai Ádám nevével.

Szalai legutóbb az angolok ellen elért 4–0-s diadal alkalmával lépett pályára a válogatottban (Fotó: Árvai Károly)

Nyolc találkozón segítette csapatunkat a 2014–2015-ös, történelmi sikerrel záruló Eb-selejtezősorozatban, és a franciaországi kontinenstornán, az első meccsünkön ő szerzett vezetést az osztrák válogatott ellen 2–0-ra megnyert felejthetetlen összecsapáson.

A 2018-as vb kvalifikációs sorozatában hat meccsen öt góllal kezdett, később, a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében betalált az aktuális világbajnokság ezüstérmese, Horvátország ellen 2–1-re megnyert budapesti találkozón.

Ő szerezte Magyarország egyetlen gólját az újjáépített Puskás Aréna átadásának alkalmából rendezett felkészülési mérkőzésen, Uruguay ellen (1–2).

Először 2018. szeptember 8-án, a finnek elleni Nemzetek Ligája-meccsen viselhette a csapatkapitányi karszalagot, amely azóta összesen huszonötször került a karjára.

Legutóbb június 14-én, az angolok otthonában elért történelmi 4–0-s diadal alkalmával lépett pályára a válogatottban. Szalai eddig 84-szer öltötte magára a címeres mezt, 25 gólt és 5 gólpasszt jegyezve.

(Nemzeti Sport)

Így búcsúzott el Orbán Viktor a válogatottól visszavonuló Szalai Ádámtól

Közösségi oldalán üzent Orbán Viktor miniszterelnök Szalai Ádámnak, aki ma bejelentette, hogy az olaszok elleni hazai meccsen visszavonul a válogatottságtól.

(Origo)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.