A Kárpátalján is tevékenykedő magyar karitatív szervezetek közreműködésével több mint számillió forint értékű – generátorokból, tartós élelmiszerekből, gyógyszerekből és higiéniai termékekből álló – segélyszállítmányt indított útnak Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Beregszászról.

Kovács Zoltán a beregszászi római katolikus plébánia udvarán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Ukrajnában, ezen belül Kárpátalján humanitárius támogatást nyújtó karitatív szervezetek – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat – már több mint egy éve, az orosz–ukrán háború első napjától kezdve folyamatosan támogatják a menekülteket és a rászorulókat.

Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy Magyarország ezzel történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. A Híd Kárpátaljáért program mára kibővült, és a hat említett karitatív szervezet Ukrajna belső vidékein is kifejti tevékenységét és „segíti a civil hátország a hétköznapi életet”.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az államtitkár aláhúzta, hogy a hivatalos adatok szerint Magyarország eddig 123,3 milliárd forintnyi segítséget nyújtott, ami tartalmazza a karitatív szervezetek által eljuttatott közvetlen segítséget, infrastrukturális fejlesztési és helyreállítási támogatást és az üzemanyag-szállítmányok értékét. Csak a karitatív szervezetek által célba juttatott segélyek értéke 13 milliárd forintot tesz ki – közölte az államtitkár.

Kovács Zoltán leszögezte: Magyarország a háború kitörésének első napja óta következetesen békepárti, a háborút a lehető leggyorsabban be kell fejezni. Emellett kiemelte, hogy az ország humanitárius vállalásainak mértéke messze meghaladja a méreteihez és lehetőségeihez képest elvárható szintet. Magyarország segít mindenben, amiben tud: részt vesz a helyreállítási, infrastrukturális, oktatási, egészségügyi programokban – fejtette ki az államtitkár.

(Felvidék.ma / MTI)

Borítókép: Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (k) a Karitatív Tanács tagjaival (Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Református Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt) Beregszászon, ahol adományokat adott át kárpátaljai segélyszervezeteknek 2023. március 3-án. Mellette Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Botár Gergely)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.