Szent István napi fesztivál Clevelandben

A clevelandi magyar közösség augusztus 17-én egy fesztivál keretében ünnepelte meg Szent István Király napját, az államalapítást és az új kenyér megszentelését. A DunaTV Öt kontinens egy nemzet című műsora mutatta be a Bocskai Rádió összeálítását a jeles ünnepről.

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Saturday, August 24, 2019

Clevelandben harmadik alkalommal került sor államalapításunk megünneplésére, a III. Szent István Napi Fesztivál keretében, amelyet az idén augusztus 17 és 18-ikán tartottak a Szent Imre római katolikus templomot körülölelő területen. Már napokkal előtte elkezdődött a készülődés, szombaton kora reggel pedig már szorgos hangyák módjára minden segítő kéz tudta, hogy mit kell csinálnia. Délre, kapunyitásra minden készen állt, a látványos színpadról szólt a magyar zene, sült a lángos meg a kolbász, a hatalmas bográcsban fortyogott a gulyás. Piros fehér zöldben pompázott a fesztivál területe, az árusok portékáikat kínálták, a vendégek kellemes asztali társaságokba verődve beszélgettek, ettek-ittak.

A kora délutáni ünnepi szentmise bemutatása után, Mezei András atya megáldotta az új kenyeret amelyet az ünneplő magyarok és a résztvevő vendégek, annak megvágása után, mindannyian meg is kóstolhattak. Az atya elmondása szerint ennek szimbolikus jelentése van, miszerint mindannyiunk tápláléka az élő kenyér, vagyis maga Jézus Krisztus. Kovács Tamás, a chicagói magyar főkonzulátus vezető konzulja, aki szintén részt vett a fesztiválon, ünnepi beszédében azt hangoztatta: “a legfontosabb üzenet az, hogy összegyűlnek itt a magyarok, ápolják a magyar tradíciókat”.

Tas J Nadas, Esq

A fesztivál színes programokban bővelkedett, részt vettek a Cserkész-Regösök, akik több alkalommal is különböző magyar régiók táncaiból adtak ízelítőt, elbűvölve tudásukkal a vendégeket. Egész délután jelen volt a Harmónia Zenekar, akik hagyományos magyar muzsikával emelték a fesztivál hangulatát, voltak akik még táncra is perdültek.

A Török Testvérek neve nem ismeretlen a Clevelandiek előtt, jártak már városunkban és már akkor megcsodálhattuk zenei és ének tehetségüket. Az idei koncertjük érdekessége számunkra az volt, hogy első alkalommal láthattuk őket teljes felállásban, a teljes zenekar itt volt. Az este 8 órakor kezdődő koncerten  a Török Tilla Folk Experience együttesét láthattuk, akiket most is álló tapssal jutalmazott a közönség. Ők másnap, vasárnap már a chicagói magyar közösség ünnepségén szólaltatták meg a csodálatos magyar népzenénket. Béres Anikó és Pigniczky Bendegúz vezetésével táncházzal záródott a szombati nap.

Vasárnap ünnepi szentmisére került sor a szokásos időpontban 11 órakor a Szent Imre templomban, amelyen most is szép számban vettek részt ünneplő magyarok.

A szentmise után egy agapé keretében lezárták a fesztivált, Mezei atya megköszönte mindenkinek a segítségét, hiszen ezt a rendezvényt 150 önkéntes segítette, ezzel is jelentősen hozzájárulva a fesztivál sikeres lebonyolításához. Külön köszönetet mondott az atya a támogatóknak, akik segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ilyen magas színvonalon ez a III. Szent István Fesztivál. Isten áldja és jutalmazza mindenkinek a nemes munkáját, amely által őrizni tudjuk magyarságunkat! – mondta Mezei  András atya.

 

A Szent István Napi Magyar Fesztivál megvalósult a Magyar Kormány Támogatásával

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.