A Szent Imre templom plébánosa, Mezei András kezdeményezésére egy nagyszabású Szent István Napi Fesztivált tartottak Clevelandben.

Már az elmúlt esztendőben felmerült az Augusztus 20-ai ünnep megszervezésének szükségessége, de akkor egy kisebb horderejűre került sor.

Idén pontosan a napján, szombaton augusztus 20-án kezdődött egy kétnapos rendezvény, amely keretében ünnepelték meg államalapító királyunk Szent István napját a Clevelandi magyarok.

Szombaton délben kezdődött a fesztivál, de az ünnepélyes megnyitó délután három órakor vette kezdetét, ahol jelen volt, a magyar kormány részéről Pálmai Zsuzsanna chicagói magyar konzul, Böjtös László, Cleveland tiszteletbeli főkonzulja, Mr. Kerry McCormack, Cleveland – Ohio city polgármestere, aki elismerő oklevelet adományozott a Szent Imre templom közösségének, beszédében jókívánságait fejezte ki a clevelandi magyarok iránt, akik kultúrájuk és nyelvük megőrzésére való igyekezetükért érdemelnek hatalmas elismerést . “ Isten áldd meg a magyart “ mondta magyarul végszóként a polgármester.    Továbbá jelen voltak a történelmi egyházak képviseletében, Nt. Tamásy Éva evangélikus lelkész valamint, Nt. Tóth Péter református lelkész, akik megosztották ünnepi gondolataikat, továbbá a Mr. Rob Portman Senator jókívánságait hozta el írott formában Ohio City képviselője.

A nyitó ünnepség zárásaként valamennyi lelkipásztor megáldotta az új kenyereket, amelyeket Mezősi Lajos pékmester adományozott az ünneplő magyaroknak, és mindenki ehetett a finom friss kenyérből, amelynek szimbolikus jelentése van, miszerint mindannyiunk tápláléka az élő kenyér, vagyis Krisztus.

A fesztivál színes programokkal bővelkedett, amin részt vettek a Cserkész-Regösök szép kalocsai népviseletbe öltözve. Délután folyamán különböző tájegységek táncainak a bemutatásával kápráztatták el a nagyérdemű közösséget. Egész délután jelen volt a Harmónia Zenekar, amely eredeti magyar muzsikával igazán magyarossá tette a hangulatot, aminek hatására többen táncra is perdültek. Egész nap lehetett finomabbnál finomabb magyar ételekből válogatni, volt gulyás, töltött-káposzta, csirkepaprikás, lángos, palacsinta és természetesen üdítő, sör, bor és pálinka. Egy szó mint száz, nem hiányzott semmi.

Este 8 órakor élő koncertet tartott Magyarország egyik legismertebb zenekara, a Holdviola electro-folk zenekar, akik modernebb feldolgozásban adják elő csodálatos népdalainkat. A nap zárásaként DJ Bohár László által magyar és nemzetközi retro zenékkel záródott a szombati nap.

Vasárnap, Szent István napján ünnepi szentmise volt a szokásos időpontban 11 órakor a Szent Imre templomban, amely megtelt ünneplő magyarokkal.

A szentmise után egy agapé keretében lezárták a fesztivált, megköszönve mindenkinek a segítségét, hiszen csaknem 150 önkéntes segítette a fesztivál lebonyolítását. A fesztiválra csaknem ezer ember látogatott el .

Mezei András atya ezáltal is szeretné újra feleleveníteni nemzeti ünnepünkre való tekintettel, annak méltó megünneplését, akár a nyári szabadságolás közepette is. Külön köszönetét fejezi ki az atya a szponzoroknak, akik segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ilyen magas színvonalon  az Első Szent István Fesztivál. Külön köszönet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatásért. Isten áldja és jutalmazza mindenkinek a nemes munkáját, amely által őrizni tudjuk magyarságunkat! Írja végezetül  Mezei atya, a Magyar Kurír katolikus online portálhoz írott beszámolójában , amelyből most önök egy rövid részletet hallottak. Az atya ünnepi beszéde is elolvasható a weboldalunkon, ahol még láthatnak fotókat is a fesztiválról. Amúgy a tegnapi nap a Duna tv-ben az  Öt kontinens egy nemzet című  műsorban láthattak egy rövid kis összeállítást erről az eseményről, amely kisfilm, tudósítás Molnár Zsolt kollégánk munkájának gyümölcse. A Duna tv online felületén vissza lehet nézni ezt a műsort bármikor.

 

Szent István Fesztivál Clevelandben

A DunaTV is beszámolt a clevelandi Szent István Fesztiválról. Részletesen beszámolunk a vasárnapi élő rádió adásunkban is 3-órától. Osztható!

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Saturday, August 26, 2017

 

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.