A szerb elnök a történtek után a koszovóiak szerbek elleni „brutális etnikai tisztogatásairól” beszélt, de nem akar háborút Koszovóval. Aleksandar Vučić szerb elnök a Financial Times-nak adott interjút, amiben elmondta: a szerb hadseregnek nem áll szándékában átlépni Koszovó határait.

Szeptember 24-én felfegyverkezett szerbek egy csoportja konfliktusba keveredett koszovói rendőrökkel egy kolostorban. Egy koszovói rendőrt lelőttek, majd elbarikádozták magukat a kolostorban – végül három szerb is meghalt a lövöldözésben. Vučić elnök a történtek után a koszovóiak szerbek elleni „brutális etnikai tisztogatásairól” beszélt, miközben Szerbiában nemzeti gyásznapot hirdettek – emlékeztet az Euractiv.

A szerb hadsereg egységeit előbb Koszovó határára vezényelték, majd visszavezényelték őket.

Vučić: Szerbia nem akar háborút

Vučić elnök a Financial Times-nak most azt mondta: „A konfliktus fokozódása szembe menne Szerbia EU-csatlakozási törekvésével. Mi haszna lenne Belgrád számára? Miért rombolnánk le az egy éve épített pozícióinkat egy nap alatt? Szerbia nem akar háborút” – szögezte le a szerb államfő. Aleksandar Vučić ugyanakkor hozzátette:

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

„Nem leszünk csöndben, amikor szerbeket ölnek meg, 

mert az életünk nem kevesebb értékű. Nem érdekel sem a nyomás, sem a hazugságok az országunk kapcsán”. Kijelentette: „Csak álmodozhatnak Koszovó függetlenségéről. Szerbia fenntartja az ENSZ-alapelveket és a területi teljességét”.

(Mandiner)

Borítókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.