Az Európa Tanács kiváló terepe lehetett volna a béke megteremtésének, de olyan döntést hoztak, amivel kizárták Oroszországot és ezzel a közvetlen szembesítés és párbeszéd lehetőségét is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Strasbourgban, az Európa Tanács külügyminiszteri értekezletén mondott felszólalásában pénteken.

A tárcavezető közölte: az Európa Tanács fantasztikus terepe lehetett volna a béke megteremtésének, de olyan döntés született a testületben, hogy kizárják Oroszországot.

Így tehát kizártuk annak lehetőségét is, hogy közvetlenül kérjük ki az oroszok véleményét és szembesítsük őket az itt elhangzott állításokkal

– mondta a miniszter. Hozzátette: persze mindehhez bátorság is kell. Kiemelte: a veszélyek korában vagyunk és mi, magyarok az ukrajnai háború árnyékában élünk már több mint két éve. Hozzátette: közvetlenül érintenek minket a háború drámai következményei, tehát elkötelezetten képviseljük a békét.

ReklámTas J Nadas, Esq

Szijjártó Péter kijelentette, hogy az emberi életek megmentése az első számú prioritásunk és az emberi életeket béketárgyalásokon és tűzszüneten keresztül lehet megmenteni. Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt évek megmutatták, a csatatéren nincs megoldás, ez csak romboláshoz és halottakhoz vezet, többek között magyar halottakhoz. Szijjártó Péter a külügyminiszteri értekezleten felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában népes magyar kisebbség lakik, többüket a frontvonalra küldték és sajnos sokuk életét veszítette.

Nem akarunk több embert, több magyar embert meghalni látni ebben a háborúban. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a két szembenálló fél egyike sem nyerheti meg ezt a háborút, tehát sokkal inkább diplomáciai megoldásokra kell törekednünk

– hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette: bővíteni kell a diplomáciai lehetőségeket és ennek érdekében el kell kerülni a nemzetközi szervezetek túlpolitizáltságát. Szijjártó Péter úgy vélte: az Európa Tanács kiváló terepe lehetett volna a béke megteremtésének, de olyan döntést hoztak, hogy kizárják Oroszországot és ezzel annak a lehetőségét, hogy közvetlenül szembesítsük a helyzettel.

Arra ösztönzök mindenkit, hogy ne folytassuk ezt a hibát

– jelentette ki. Hozzátette: óriási hiba volt Azerbajdzsán képviselőinek a felfüggesztése is az Európa Tanácsban. Arra szólította fel a testületet, hogy állítsa vissza az azeri delegáció jogait. Felszólalása végén Szijjártó Péter kiemelte az Európa Tanács szerepét a nemzeti kisebbségek jogainak védelmében és reményét fejezte ki, hogy a közelgő európai választások után hivatalba lépő tisztségviselők is tiszteletben tartják azokat.

(Pesti Srácok / MTI, Facebook )

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. május 15-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.