Május elejétől az egyes régiókban élő munkanélküliek ismét részt vehetnek a nemzeti kulturális műemlékek értékmentésében az Emberek és kastélyok országos projekt keretén belül. A projektet a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztériummal közösen hirdette meg április elején. Erik Tomáš (Hlas-SD) munkaügyi miniszter csütörtökön a nagysárosi várban jelentette be a projekt kezdetét, mely 2025 végéig tart, és 12,5 millió eurót különítettek el rá.

„Ennek az összegnek a 85 százaléka az európai szociális alapból származik, 15 százaléka pedig az állam hozzájárulása lesz. A vármunkálatokon összesen közel 450 embert foglalkoztatunk majd. Többségük munkanélküli, egy részük az előző projekt keretén belül is dolgozott már. A bérezés a segédmunkások esetében 750 eurótól 1350 euróig terjed, ez utóbbi a mester juttatása” – közölte Tomáš, megjegyezve, hogy 31 várat szeretnének helyreállítani.

„A projektet 2011-ben indítottuk és tíz év alatt több tucatnyi szlovákiai vár állagmegőrzését sikerült biztosítanunk,

illetve megmentenünk, miközben több ezren jutottak munkához és szereztek jártasságot ezekben a munkafolyamatokban. Az említett várak látogatottsága pedig átlagban legalább a tízszeresére nőtt, fellendítve ezzel az idegenforgalmat is” – tette hozzá Daniel Krajcer korábbi kulturális miniszter, a projekt kezdeményezője.

ReklámTas J Nadas, Esq

A nagysárosi váron jelenleg 24 ember dolgozik, a munkálatok költségvetése hozzávetőleg 600 000 euró.

Míg 2011-ben körülbelül ezer látogató kereste fel, addig ma már évente 30 ezren látogatnak el ide. Nemcsak a műemlékek megőrzéséről, illetve munkahelyteremtésről van szó, de ezzel párhuzamosan a turizmus is fellendül, ami az egész régió számára bevételt jelent” – mondta Viliam Kall, Nagysáros polgármestere.

Idén március végén 141 043 produktív korú álláskeresőt tartottak nyilván a munkahivatalok. Hasonló projekteket valósított meg a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Központ is a 2011-től 2021-ig tartó időszakban, összesen több mint 20 millió euróból. 2011-ben 50 álláskereső vett részt a projektben. A következő években számuk jelentősen megnőtt. 2012 és 2021 között átlagosan 580 munkanélküli vett részt a projektben. 2022-ben és 2023-ban egy hasonló projekt valósult meg a kulturális tárca égisze alatt.

(Felvidék / teraz.sk)

Borítókép: Illusztráció. A nagysárosi vár madártávlatból. Fotó: Slovakia.travel

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.