YouTube player

Az október 23-i nemzeti megmelékezésen megszólítottuk Takács Szabolcsot, Magyarország egyesült államokbeli nagykövetét, aki által vezetett washingtoni külképviselet szervezésében valósult meg az ünnepi esemény. Október 23-án elsősorban a hősiességre, patriotizmusra, hazaszeretetre emlékezünk. A helyszínből adódóan nagykövet úr házigazdaként is köszöntötte a diplomáciai testület meghívott tagjait, az amerikai kormány képviselőit, akik megtisztelték jelenlétükkel a magyar közösséget, és azokat a helyi magyar családokat, akiknek (vagy felmenőiknek) 1956 miatt kellett elhagyni hazájukat annak idején. 

Takács Szabolcs, Magyarország egyesült államokbeli nagykövete

Az amerikai kormány részéről magas szintű képviselet volt jelen, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára, Sonata Coulter, illetve az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon helyettes államtitkára, Spencer P. Boyer tette tiszteletét, de voltak Ohióból is, az Ohiói Nemzeti Gárdának a parancsnoka, John C. Harris, Jr. tábornok úr. 

A Magyarország köztársasági elnökének adományozásával Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehetett át Gajáry Péter úr, az Amerikai Magyar Kulturális Egyesület alelnöke, az ünnepségen. Péter az édesapja örökségét folytatva hosszú-hosszú évtizedek óta segíti a magyar államnak, a magyar kormánynak, a magyar nagykövetségnek a kulturális diplomáciai munkáját a kapcsolatrendszerével, anyagi támogatással, minden eszközzel. Ezt a hosszú-hosszú évek óta végzett munkát szerette volna a magyar állam honorálni az elismeréssel, melyet Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter úr adott át az ünnepeltnek.

Az esemény magas színvonalát tovább emelte művészetével a Washingtonban működő Tisza Táncegyüttes, Mága Zoltán és fia, ifj. Mága Zoltán hegedűvirtuózok. Szerettük volna bemutatni a hagyományos és klasszikus magyar kultúrát, nagyok örülünk, hogy ráért és el tudott jönni az ünnepre Csák János miniszter úr is – tette hozzá a nagykövet. 

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Takács Szabolcs felszólalásban hangsúlyozta: 

Nekünk mindig az a dolgunk, hogy Magyarországot képviseljük, a magyar kormánynak az álláspontját különböző nemzetközi ügyekben. Miközben az október 23-i megemlékezés sok tekintetben a menekültekről szól, a magyar állam történelmének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre az elmúlt másfél évben. Több mint egymillió ukrán menekült érkezett már Magyarországra, egy tízmilliós országba. Hozzátette: Magyarország a béke pártján áll, a miniszterelnök úr, a minisztereknek a diplomáciai munkája mind azt a célt szolgálja, hogy minél előbb legyen tűzszünet Ukrajnában, és legyen egy tárgyalásos úton történő rendezés. Az izraeli állampolgárokat ért terrortámadás kapcsán a washingtoni magyar nagykövet kifejezte: Mélységesen elítéljük a Hamásznak az akcióját. Magyarország, a magyar állam vezetése, a miniszterelnök, a köztársasági elnök, a miniszterek kimondták, Izraelnek jogában áll megvédeni a saját állampolgárait, és visszaállítani a biztonságot területén belül. Nagykövet úr kitért arra is beszédében, hogy Budapest nem tolerálja azt a fajta gyűlöletet, amely Európa számos városának az utcáin söpör végig nap mint nap. Magyarországon – sem a politikai közbeszédben, sem az utcán – nincs helye az antiszemitizmusnak. Utóbbi gondolat mentén Takács Szabolcs jelentős amerikai zsidó szervezetek vezetőivel értekezett, és nemrég felszólalt Washingtonban egy Izrael-párti tömegrendezvényen. Úgy tapasztalja, mind Izraelben, mind Amerikában a zsidó vezetők értik és nagyon nagyra értékelik a magyar kormánynak az álláspontját.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.