Fontos találkozásra került sor hétfőn a párizsi Élysée-palotában: a normandaiai formátum keretében tárgyalóasztalhoz ült Vlagyimir Putyin, Volodimir Zelenszkij, Emmanuel Macron, és Angela Merkel. Ez a tárgyalási formátum több mint három éve létezik már, de a felek hosszú ideje nem találkoztak már a keretein belül. Az orosz elnök elégedett volt a normandiai négyek hétfői csúcstalálkozójával.

Elégedetten nyilatkozott a „normandiai négyeknek” a kelet-ukrajnai rendezésről hétfőn megtartott csúcstalálkozója eredményeiről Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Yes, I am happy (Igen, elégedett vagyok)” – jelentette ki angolul a csúcsról tudósító újságíróknak az Elysée palotában az orosz vezető a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel négyszemközt folytatott megbeszélést követően. Putyin a TASZSZ hírügynökség szerint azt mondta, hogy ukrán hivatali partnerével „jó és gyakorlatias” megbeszélést folytatott. Az orosz és az ukrán küldöttség azt követően ült le külön tárgyalmi egymással, hogy Putyin, Zelenszkij, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök két és egy negyed órán át tárgyalt egymással.

Az orosz-ukrán megbeszélés a francia szervezők szerint a tervezett háromnegyed órám helyett másfél órán át tartott. Az utolsó tíz percben a két elnök négyszemközt tárgyalt egymással. A Rosszija 24 tévécsatorna szerint a megbeszélés oroszul zajlott. Ezt követően a három elnök és a német kancellár munkavacsorára ült össze. A csúcson elért megállapodásokról a tervek szerint sajtótájékoztatót tartott.

A Párizsban tárgyalóasztalhoz ülő Normandiai Négyek közül Vlagyimir Putyin tárgyalópozíciója a legerősebb.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindenesetre csak mérsékelten lelkesedett a találkozó iránt. „Az eddigi tapasztalataim alapján annyit tudok, hogy az emberek úgy jönnek el az ilyen találkozókra, hogy azt akarják: ne történjen semmi” – nyilatkozta a Time-nak adott interjújában.

Az ukrán elnöknek egyébként sincs oka túl optimistának lenni, hiszen a felek közül kétségtelenül Vlagyimir Putyin pozíciója a legerősebb. Angela Merkel helyzete jelenleg nehéz: a németországi viszonyok nem neki kedveznek, a kapcsolat Moszkvával majdhogynem fagyos egy csecsen férfi ellen Berlinben elkövetett gyilkosság miatt, de az Ukrajnán keresztül történő orosz gázszállítások fontossága sem elhanyagolható. Emmanuel Macron francia elnök eközben éppen békülne Putyinnal. Emlékezetes, hogy Macron nemrég „agyhalottnak” nevezte a NATO-t, egy múlt heti tweetjében pedig azt írta: nem Oroszország Európa legnagyobb ellensége. A Donald Trump hivatali visszaélései körül kirobbant botrány kapcsán a nemzetközi figyelem középpontjába került Zelenszkij számára ez nem túl jó előjel.

Vlagyimir Putyin viszont alighanem magabiztosan sétálhat be a tárgyalóterembe. Moszkvának nagyon jó pozíciói vannak Szíriában, a gazdaság alkalmazkodott a nyugati szankciókhoz, az USA pedig látványosan távolmarad az európai konfliktusoktól, így a Kremlnek lényegében szabad a pálya Kelet-Ukrajnában.

(Mandiner / MTI / TMT / FAZ / Spiegel)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.