A jövőben feltaláltak egy olyan gépet, amely azonnal megváltoztathatja egy ember megjelenését, gyógyulási idő és mellékhatások nélkül. Minden gördülékenyen megy a klinikán, mígnem egy végzetes napon szörnyen rosszul sül el. Hogyan befolyásolják az alkalmazottak aznapi reakciói életük hátralévő részét? The Változás – írta és rendezte egy chicagoi magyar lány: Demeter Rebecca. Pályafutásának és életének is a jelmondata lehetne: Álmodni és alkotni kell!

Egy hete mutatták be a chicagói magyaroknak Demeter Rebeka harmadik filmjét. Saját elmondása szerint már egészen gyermekkorától rajong a filmek világa iránt. Már ötéves korában megfogalmazta, hogy ő is filmet akar majd csinálni. Persze nem ment minden ilyen gördülékenyen az életben. A rendezés előtt gyógyszertárban dolgozott, de hamarosan rájött: nem boldog, mert nem az ő terepe. Ekkor döntötte el, hogy Los Angelesbe költözik, és megpróbál filmet alkotni.

Tele van ötletekkel, fiatalos lendülettel és energiával. Csak ebben az évben már a harmadik filmjét mutatták be, kettő pedig folyamatban van. Készült már történet barátságról, házasságról, a The Változás pedig egyszerre szól a jövőről és a testünkről. Utóbb említett film különös címet kapott, angol és magyar szavakból áll össze. Nagyon boldog vagyok, hogy magyar vagyok, nagyon szeretem Magyarországot – Rebeka rendkívül fontosnak tartotta, hogy a cím figyelemfelkeltő és különleges legyen, az ő személyes identitásához is illeszkedjen. Az ihletet a 2020-as koronavírus-járvány alatti bezártság hozta el: belegondolt abba, hogy az akkori nehézségekhez képest mi jöhet még? Milyen lesz az élet és a technológiai fejlettség 17 év múlva? Csak elkezdte írni a forgatókönyvet, és nem is gondolt bele, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét. Nem ijedt meg attól, hogy nagy anyagi vonzata lehet a megvalósításnak, csak arra a filmre fókuszált, ami már a képzeletében ekkor lejátszódott.

Közérdekű hirdetés

YouTube player

 A cselekmény a messzi jövőben, 2037-ben játszódik, amikor is a világ már két pandémián túl van. A történet szerint az emberek egy speciális, magyar technológia segítségével olyan plasztikai műtétet végeznek el magukon, amilyet csak szeretnének. A kívánt hatást, változtatást egy másodperc alatt elvégzi rajtuk a gép. Mindenki olyannak láthatja magát, amilyennek csak szeretné. De vajon ez jót tesz-e azok lelkének és életének, akik a masina segítségével megváltoztatták külsejüket? A film műfaja szerint dráma, de a sci-fi világától sem áll túl távol, mivel a jövőben játszódik és technológiához kapcsolódik.

Rendezőként és forgatókönyvíróként nagy büszkeséggel töltötte el, hogy a Chicagói bemutató után a közönségtalálkozón olyan embereket üdvözölhetett, akik között felnőtt, és akik talán hozzátettek az ő személyiségéhez. Sok elismerést zsebelt be és kíváncsi kérdéseket válaszolt meg. A chicagói közönségen túl a szakma képviselői is érdeklődést mutattak a rövidfilm iránt. Kedves olvasóinknak sem kell már sokáig várniuk, hiszen Rebeka ígérete szerint néhány hónap múlva a YouTube-on is elérhető lesz a The Változás.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.