Közel 2500 résztvevővel zajlott le a Magyar Református Egység Napja május 21-én. A Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek hívek Gyulafehérvárra, hogy együtt élhessék meg a református egyház közösségének összetartozását. A Kálvin Zsinatot Ft. Dr. Krasznai Csaba püspök úr képviselte Erdélyben.

A Kárpát-medencei református egyházak 2004-ben létrejött tanácskozó és javaslattevő testülete, a Generális Konvent 2009-től a Magyar Református Egyház részeként működik. A testület tagjaihoz tartoznak az elcsatolt magyar területek elöljárói, és a diaszpóra református vezetői is. Nagy örömünkre szolgált, hogy 2019-ben – 98 év után – a Kálvin Zsinat Egyházkerület is csatlakozhatott, képviselve az amerikai reformátusokat – mondta el Krasznai püspök úr a Bocskai Rádió adásában.

Ft. Dr. Krasznai Csaba

A kétnapos erdélyi programsorozatra Király Tibor, zsinati pénztáros kísérte el Krasznai urat. A Generális Konvent ülésén több előadó felszólalt, köztük Balog Zoltán, a Magyar Református Egyház Zsinatának elnöke, Fekete Károly, Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Csodálatos programsorozattal készült az Erdélyi Református Egyház Kató Béla vezetésével. Az Erdélyi Református Egyházkerületet vezetője bevonta a programba az erdélyi református iskolákat, Nagyegyed és Gyulafehérvár magyarságát. Krasznai püspök úr a többi vendég társaságában meglátogatta a Gyulafehérvár környéki gyülekezeteket, illetve részt vett Bethlen Gábor egészalakos szobrának ünnepélyes leleplezésén. A szoboravatáson és a Gyulafehérvár főterén tartott ünnepi istentiszteleten tiszteletét tette Novák Katalin, Magyarország újonnan beiktatott köztársasági elnöke. Bethlen Gábor fejedelem 400 éve indított reformja kivívta és megtartotta a református hit szabadságát, öregbítette az oktatást. Ez fontos része volt a kor nemzeti és hitbéli megmaradásának.

Közérdekű hirdetés

Ft. Dr. Krasznai Csaba püspök hírt adott elöljáró társainak a diaszpóra helyzetéről, a megpróbáltatásokról és kihívásokról. Püspök úr számára személyesen is nagyon jó élmény volt az erdélyi ünnep, hiszen több évtized elmúltával ismét találkozott olyan lelkésztársaival, akikkel egykor Debrecenben együtt végezte tanulmányait. A magyar reformátusság számára az idei együttlét üzenete: minden magyar református számít. A magyar és az erdélyi reformátusságnak van jövője.

Zárszóként két közelgő eseményt ajánlott az Önök figyelmébe Krasznai püspök úr:
Szeretettel vár mindenkit június 12-én, vasárnap, délután 3 órakor tiszteletbeli konzullá avatására, ahol a ceremóniát Takács Szabolcs nagykövet úr és Kovács Tamás főkonzul úr fogja vezetni. Különös öröm és hála van a szívemben, hogy Bőjtös László tiszteletbeli főkonzul úr nyomdokaiba léphetek. A jövőben is igyekszem mindent megtenni, hogy a magyarokat segítsem Clevelandben, egész Ohio-ban és a Kárpát-medencében. – fogalmazott a clevelandi Első Magyar Református Egyház vezetője.

Augusztus 27-én, szombaton, délután 2 órai kezdettel kerül megrendezésre az Első Magyar Református Egyházközség fennállásának 130+1. évfordulója, amelyet a pandémia a tavalyi évben felülírt. Az ünnepen magas rangú politikai és egyházi vezetők kaptak meghívást, reméljük minél többen eljönnek az amerikai és a magyarországi vendégek közül. A református közösség szeretettel várja a clevelandi magyarság minden tagját felekezettől függetlenül az istentiszteletre, és az azt követő ünnepségre.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.