Megerősítette dzsihadistaellenes együttműködését pénteken az Egyesült Államok és Franciaország: Florence Parly francia és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter washingtoni megállapodása ezúttal a különleges katonai erőkre vonatkozik.

„A terrorizmus elleni küzdelemben különleges erőink mára igazi fegyverbarátokká lettek. Ez a megállapodás elmélyíti ezt a különleges kapcsolatot”

– írta találkozójuk után Parly a Twitter-fiókjában, de részletek nem derültek ki a megállapodással kapcsolatban.

Az AFP francia hírügynökség szombati tudósításában megjegyezte: csaknem húszévi megszállás után éppen most folyik az amerikai és a vele szövetséges katonai erők kivonása Afganisztánból, konkrétan az amerikai erőké augusztus 31-ig be is fejeződik.

Emmanuel Macron francia elnök éppen pénteken jelentette be, hogy Franciaország kivonja katonai kontingense csaknem felét – mintegy 2500 katonát – az afrikai Száhel-övezetből, ami azt jelenti, hogy az év második felében felszámolják táboraikat Mali északi részén. Június 30-án ért véget a francia erők 2014 óta tartó, Barkhane nevű, dzsihadistaellenes hadművelete az övezetben. Mindazonáltal Macron hozzátette, hogy a francia csapatok egy átfogó nemzetközi együttműködés részeként továbbra is jelen lesznek a térségben.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte a pénteki washingtoni megállapodás megkötése után, hogy az nem tartalmaz régiós korlátozást, a két ország bárhol a világon együttműködhet a dzsihadisták elleni harcban.

(Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.