Kim Dzsong Un mindent elveszíthet, ha ellenséges magatartást tanúsít – írta Donald Trump vasárnapi Twitter-bejegyzései egyikében. Az amerikai elnök emlékeztetett, hogy az észak-koreai vezető atomfegyver-mentesítési megállapodást írt alá szingapúri csúcstalálkozójukon, ezzel kapcsolatban Trump úgy fogalmazott: Kim Dzsong Un szerinte nem akarja elrontani különleges kapcsolatát az Egyesült Államokkal, és nem akar beavatkozni a jövő novemberi amerikai választásokba sem.

Twitter-bejegyzésében az elnök megemlítette: Észak-Koreának óriási gazdasági potenciálja van, de végre kell hajtania az atomfegyver-mentesítést, ahogyan azt ígérte. A NATO, Kína, Oroszország, Japán és az egész világ egységes e témában – szögezte le Trump. Phenjan vasárnapra virradóra jelentette be, hogy nagyon jelentős rakétakísérletet hajtott végre azon a telepén, amelynek bezárására ígéretet tett a szankciók feloldásáért cserébe.

A CNN pénteken arról számolt be, hogy Észak-Korea feltételezhetően felújítja a rakétahajtóművek kipróbálását egyik kísérleti telepén. Elemzését a televízió a Planet Labs kaliforniai magánvállalat által műholdról készített felvételek alapján fogalmazta meg. Erről a Phenjantól kétszáz kilométerre északnyugatra fekvő Szohe kísérleti telepről soha nem indítottak interkontinentális ballisztikus rakétát, de rakétahajtóművek tesztelésére használták. Az elemzők szerint Phenjan rakétahajtóművet próbált ki.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető eddig háromszor egyeztetett, 2018 júniusában tartották első csúcstalálkozójukat Szingapúrban. Az idén februárban Hanoiban megtartott második találkozó kudarccal végződött: Trump nem akart enyhíteni az Észak-Korea elleni szankciókon a javasolt atomfegyver-mentesítés megkezdéséért cserébe, június végén pedig a két Korea közötti demilitarizált övezetben fekvő Panmindzsonban folytattak rövid megbeszélést.

Szombaton Észak-Korea ENSZ-nagykövete, Kim Szong New Yorkban azt közölte, hogy a nukleáris leszerelés már nem szerepel az észak-koreai-amerikai tárgyalások napirendjén, és nincs többé szükség hosszas megbeszélésekre sem Phenjan és Washington között. A nagykövet megjegyzésére Donald Trump szombaton Floridában újságíróknak úgy reagált: majd meglátjuk, mi lesz Észak-Koreával. Az elnök már szombaton úgy fogalmazott, hogy meglepné őt, ha Phenjan ellenségesen viselkedne, mert – mint mondta – Kim Dzsong Un tudja, hogy választások előtt állok, nem hiszem, hogy ezzel, a nukleáris leszerelésről tett bejelentéssel be akarna avatkozni.

(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.