A pozsonyi törvényhozás nem szavazta meg kedden azt az Igor Matovic pénzügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, amelyet a kormánykoalícióból néhány hete kivált liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt kezdeményezett.

A 150 fős parlamentben a jelen lévő 124 képviselő közül 73-an mondtak igent a bizalmatlansági indítványra. A jóváhagyáshoz legalább 76 voksra lett volna szükség. Az ellenzéki pártok képviselőinek nagy többsége megszavazta a javaslatot, csak a független képviselők egy része távolmaradásának, illetve tartózkodásának köszönhetően nem ment át.

Az SaS kilépésével hárompártivá zsugorodott szlovák kormánykoalíció kisebbségben kormányoz, 68 mandátummal rendelkezik a törvényhozásban.

A kormánykoalíció legnagyobb pártját, a jobbközép Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmat vezető Matovic menesztését célzó indítványt az SaS arra hivatkozva kezdeményezte, hogy szerinte a pénzügyminiszter „nem teljesíti a polgárokkal szembeni kötelességeit”, valamint „tisztsége ellátásának módjával megsérti a törvényeket.”

ReklámTas J Nadas, Esq

A párt már a kormányból való távozása előtt is Matovic leváltását követelte, s ezt jelölte meg kormányban maradása legfőbb feltételéül. A két hónapon át tartó koalíciós válságnak a legfőbb látható oka az SaS elnöke, Richard Sulík és Igor Matovic közti személyes viszály volt, illetve a pénzügyminiszter által kidolgozott néhány népjóléti intézkedésjavaslat, amelyeket az SaS ellenzett.

Igor Matovic a menesztését célzó indítvány kudarca után közösségi platformján erőteljes kritikával illette volt koalíciós partnereit, a Richard Sulík vezette liberálisokat.

 „Richard Sulík a választások után képes lesz az ördöggel is szövetséget kötni, vagy egy újabb korrupcióellenes kormányt megbuktatni”

– idézte Matovic bejegyzését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

(Demokrata)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.