Újabb mérföldkőhöz érkezett a Kőrösi Csoma Sándor Program, a déli félteke hét országában összesen 23 ösztöndíjas segíti a diaszpóra magyarságát – közölte Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten.

A helyettes államtitkár a program keretében a déli féltekére utazó ösztöndíjasok felkészítő képzésének megnyitóján kiemelte: ez a nemzetpolitikai államtitkárság egyik legrégebb óta futó programja, amely kiállta az idők próbáját. Valós igényekre ad valós választ, azokra, amelyeket a diaszpóra magyarsága fogalmaz meg – mondta Szilágyi Péter.

Ismertette:

ReklámTas J Nadas, Esq

2013 óta 710 ösztöndíjas segítette a diaszpóra magyarságát és szervezeteinek működését. Most kilencedik alkalommal hirdetik meg a programot,

amely a Covid-járvány alatt nem működött.

A mostani programszakaszban az északi féltekén 62 ösztöndíjas teljesít szolgálatot 18 országban. A déli féltekére április 1-jétől huszonketten utaznak ki, és nyáron további egy ösztöndíjas csatlakozik. Hét országban segítik majd a diaszpóra magyarságát egészen november 30-ig.

Szilágyi Péter jó hírnek nevezte, hogy

a világjárvány alatt Kolumbiában megalakult a magyar ernyőszervezet, így első alkalommal most oda is utazik ösztöndíjas.

Ahogy az északi féltekén, úgy a délin is tematikus programokra lehetett jelentkezni, így cserkésztevékenységre, hagyományőrzésre, oktatói és nevelői munkára, sport-, média- és kulturális tevékenység ellátására.

A legnagyobb igény a néptáncoktatásra és a cserkésztevékenységre mutatkozik

– jelezte a helyettes államtitkár.

A kiutazók képzése két napig tart, az általános felkészítésen túl a tematikus témakörökhöz kapcsolódó előadások hangzanak el. Új elemként előadást hallhatnak a résztvevők a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Nemzeti Örökség Intézete részéről is.

Szilágyi Péter összegzése szerint az ösztöndíjasok speciális helyzetbe kerülnek, az anyaországtól távoli magyar közösségeket ismerhetnek meg, beleláthatnak mindennapjaikba. Nemcsak a közösségek, de az ösztöndíjasok is gazdagodhatnak, és

a megszerzett tudást később a Kárpát-medencében, illetve lakóhelyükön tudják hasznosítani és továbbadni

– mondta.

(Demokrata)

Borítókép: Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a 2023. évi Kőrösi Csoma Sándor Program déli féltekés oktatási programszakaszán Budapesten 2023. március 13-án

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.