Az amerikai kormányzat hétfőn újabb szankciókkal sújtotta a Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik bizalmasaként számon tartott Jevgenyij Prigozsint, valamint további személyeket és jogi személyeket.

Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntető intézkedések hét személyt és négy jogi személyt érintenek. Valamennyien kapcsolatban állnak Prigozsinnal és az általa tulajdonolt és irányított Internet-kutatási Ügynökséggel (IRA). Ez a szentpétervári székhelyű intézmény volt az, amely 2016-ban álprofilok létrehozásával és hamis hírekkel megpróbálta befolyásolni az amerikai elnökválasztási folyamatot. Washington már korábban is szankciókkal sújtotta Prigozsint, sőt, pert is indított ellene a választási folyamatba történt beavatkozási kísérletért. Az újabb büntető intézkedések azonban az elsők, amelyeket a 2018 szeptemberében érvénybe lépett és kifejezetten az amerikai választási folyamatba történő beavatkozások büntetésére megszavazott törvény értelmében hoztak. A szankciók a Prigozsin tulajdonában lévő három magánrepülőgépet és luxusjachtot érintik.

„Ez a kormányzat fáradhatatlanul azon fog dolgozni, hogy megvédje választási folyamatunkat, és agresszívan üldözni fog bármely külföldi szereplőt, aki megpróbál beavatkozni a 2020-as választásokba” – fogalmazott a tárca közleményében Steven Mnuchin pénzügyminiszter. A minisztérium kommünikéje leszögezte azt is, hogy a hétfőn meghozott szankciók annak a szélesebb intézkedéssorozatnak a részét képezik, amellyel az Egyesült Államok más országokat, köztük elsősorban Oroszországot, Kínát és Iránt kívánja elrettenteni a beavatkozástól a 2020-as amerikai választásokba.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az intézkedések nyilvánosságra hozatalával egy időben leszögezte: Washington „továbbra is azon dolgozik, hogy Prigozsin és a hozzá hasonlók ne lehessenek nyugodtak mindaddig, amíg destabilizáló tevékenységükkel veszélyt jelentenek az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei érdekeire”.
Hozzáfűzte: Washington nem fog habozni további büntető intézkedéseket hozni Oroszország ellen „destabilizáló és elfogadhatatlan tevékenysége miatt”.

(MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.