A washingtoni kormány további 404 millió dolláros segélycsomag küldéséről döntött a Gázai övezetben élő palesztin lakosság humanitárius segélyezése érdekében – jelentette be kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A Jordánia fővárosban, Ammánban rendezett rendkívüli ENSZ-konferencián Blinken emlékeztetett arra, hogy Washington 2021 óta mostanáig több mint 1,8 milliárd dollár értékben nyújtott fejlesztési, gazdasági és humanitárius támogatást a gázai lakosságnak.

„Dolgozzunk együtt azon, hogy több segély jusson el biztonságban szárazföldön, levegőben és tengeren a Gázai övezetbe mindazokhoz, akiknek arra a legnagyobb szükségük van!” – mondta.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az amerikai diplomácia vezetője emellett arra kérte a gázai segélyezésben részt vevő országokat, hogy ők is növeljék a palesztinoknak nyújtott támogatásukat,

ugyanis az ENSZ keddi felhívásában közölt, a minimális ellátáshoz szükséges összegnek egyelőre csak az egyharmada áll rendelkezésre.

Korábban, a nap folyamán Martin Griffiths, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) vezetője közölte, hogy a világszervezet

becslései szerint 2,5 milliárd dollárra (910 milliárd forintra) volna szükség a Gázai övezetben élők segélyezéséhez április és december vége között.

Antony Blinken elmondta továbbá, hogy a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítás akadályainak elhárítására az elmúlt hónapokban Izrael tett ugyan lépéseket, ám „többet is tehet, és többet is kell tennie”.

A tárcavezető felszólította Izraelt, hogy tegyen lépéseket az övezetbe tartó segélyszállító teherautók ellenőrzésének felgyorsítása és a tiltott áruk listájának szűkítésére, segítse elő az életmentő gyógyszerek beáramlását, gondoskodjon a víz- és csatornarendszerek megjavításáról, valamint a civil áldozatok számának csökkenéséről.

(Híradó)

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszél a Gázai övezetben élők humanitárius megsegítése érdekében rendezett jordániai konferencián. Fotó: AP/Reuters pool

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.