303 East Wacker Drive, Chicago, IL, 60601

Ezt a címet kell megjegyezni  Chicagóban és Chicago környékén élő magyaroknak, akik októbertől állampolgársági, anyakönyvezetési, útlevélkérelmi, hagyatéki és egyéb ügyeikkel keresik fel  az újonnan megnyílt chicagói magyar főkonzulátust.

Október 1-én csütörtökön 15 h-kor nyitotta újra meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 6 évvel ezelőtt bezárt chicagói  magyar főkonzulátust . A Borozda Néptáncegyüttes kalotaszegi tánccal, legényessel és friss csárdással köszöntötte a megjelent vendégeket. Szijjártó Péter magyarul üdvözölte a nagytöbbségben résztvevő magyar vendégeket, s örömét fejezte ki annak, hogy az ünnepség tiszteletére elénekelt magyar és amerikai himnuszt egyaránt énekelték a magyar vendégek.

A külügyminiszter mind gazdasági és mind nemzetpolitikai szempontból  hibásnak  értékelte  az előző kormány döntését, amely 2009-ben bezárta a chicagói főkonzulátus kapuit. Chicagóban és környékén nagyszámú, mintegy 35-40 ezres magyar közösség él , s az ő kapcsolattartásuk az anyaországgal elnehezült azzal, hogy nem volt itt egy állandó magyar képviselet.  A magyar gazdasági érdekek sem indokolták   a főkonzlátust bezárását, hiszen számos amerikai nagyvállalat van a környéken, amelyeknek már van magyarországi tevékenysége, vagy érdeklődnek hazánk iránt. Szijjártó Péter beszédében rámutatot annak a jelentőségére, hogy az amerikai Közép-Nyugat a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok szempontjából kiemelkedő szerepet játszik. Óriási siker, hogy  Magyarroszág 20  százalékkal tudta növelni az Egyesült Államokba irányuló kivitelét, s ezzel először volt magasabb hazánk Egyesült Államokba irányuló exportja, mint az Oroszorgába irányuló. A főkonzulátus feladata,hogy a gazdasági érdekérvényesítés még eredményesebb legyen, s a helyi jelenlét miatt gyorsabban reagáljon Magyarország a befektetői igényekre.

szijjrtoes delegacio

szebenyiferencA megnyitó eseményen  beszédet mondott Szederkényi Réka  Magyarország washingtoni nagykövete, és Szebényi Ferenc chicagói főkonzul.  A főkonzul bejelentette, hogy egy erős gazdasági  csapattal kezdi el munkáját, de céljuk a kulturális nyitás is. A Magyar kultúra minél jelesebb képviselőit szándékoznak bemutatni az amerikai  metropolisban, ezzel kívánják támogatni a magyar kultúra erőteljesebb megjelenését.A hivatalos megnyitó után Szijjártó Péter interjút adott a Bocskai Rádió stábjának. Az interjúban kérdeztük a miniszter urat a főkonzulátus megnyitása mellett Magyarország aktuálpolitikai helyzetéről.  Természetesen téma volt a migráns kérdés is, amire a miniszter szerint azért nem talált  megoldást az Európai Unió, mert nincs még konszenzus arról, hogy mivel állunk szemben. Hibás csak menekült kérdésként tekinteni az ügyet, hiszen modern kori  népvándorlásról van szó. Ahhoz, hogy Szíriában béke legyen, ahhoz az Egyesült Államoknak , Oroszországnak és az Európai Uniónak közösen kell lépéseket tenni.

A miniszter azt kéri az itt élő magyaroktól, hogy távol hazájuktól is őrizzék meg a magyar kultúrát, a magyar nyelvet, s igyekezzenek az  unokákkal is magyarul beszélni, hiszen csak a magyar nyelv ápolásával tud fennmaradni az amerikai magyarság.

További képek az eseményről a Bocskai Rádió facebook oldalán tekinthetők meg.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.