Mintegy 11 ezerre tehető azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akik az országukban dúló háború miatt illegálisan lépték át Románia északi határát – vont mérleget csütörtöki sajtótájékoztatóján Florin Coman, a máramarosszigeti területi határrendészet vezetője. Elmondása szerint akik illegálisan lépik át a határt Romániába, életüket kockáztatják, eddig 19 ukrán állampolgárt találtak holtan román területen.

„Az ukrajnai konfliktus kezdete, pontosabban 2022. február 24-étől mostanáig 10 850, 18 és 60 év közötti ukrán állampolgárt észleltek Románia északi határán Máramaros, Szatmár és Suceava megyében, akik a határrendészeknek azt mondták, hogy a háború miatt menekültek el Ukrajnából” – mondta az illetékes, jelezve egyúttal, hogy

az idei év első négy hónapjában máris több mint 1200 illegális határátlépést regisztráltak.

„Az idei év első négy hónapjában 1218 esetben regisztráltak illegális határátlépést, amelyekben 2373 ukrán állampolgár volt érintett. Közülük 1028-at Máramaros megye, 1066-at Suceava megye és 279-et Szatmár megye ukrán oldalán észleltek. Valamennyien ideiglenes védelmet kértek. A zöldhatáron történt összes észlelésből 97,24 százalék ukrán állampolgár” – ecsetelte Florin Coman.

ReklámTas J Nadas, Esq

Elmondása szerint tavaly némileg csökkent a zöldhatáron észlelt ukrán állampolgárok száma 2022-hez képest, amikor 4500-at észleltek. A 2024-es év elejétől azonban a határátlépések száma növekedésnek indult.

Az ok egyértelmű: az új mozgósítási törvény.

„Az idei év eleje óta ismét nőtt azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akiket a határ illegális átlépése után észleltek Románia északi határán 2023 azonos időszakához képest. Amíg a tavalyi év első négy hónapjában 1062 ukrán állampolgárt fedeztek fel a három megye szintjén (366 kilométeres ukrán határ), idén ez a szám megduplázódott, 2373 olyan állampolgárról beszélünk, akiket az Ukrajnából Romániába való illegális határátlépés után fedeztek fel” – avatott be a részletekbe az illetékes.

Elmondása szerint akik illegálisan lépik át a határt Romániába, életüket kockáztatják, eddig 19 ukrán állampolgárt találtak holtan román területen.

„Sajnos sokan közülük életüket kockáztatják azzal, hogy megpróbálnak átúszni a határon a Tisza folyó hideg, örvénylő vizén keresztül, vagy a Máramaros hegységen keresztül, akár 1900 méteres magasságban, mivel nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel a nehéz terepviszonyokhoz a téli körülmények között. Az ukrajnai konfliktus kezdete óta és mostanáig is több tragikus helyzetet is láttunk, 19 ukrán állampolgárt találtak holtan, 11-et a Tisza folyó romániai partján, 8-at pedig a Máramarosi-havasokban” – mutatott rá a területi határrendészet vezetője.

Az ukrán állampolgárok mentésére irányuló akciók nagy részét a máramarosi hegyimentőkkel együttműködve végzik.

„A Máramaros megye hegyimentőkkel közösen 72 mentőakciónk volt, amelyek során 108 ukrán állampolgárt mentettünk ki. Idén már 20 ilyen bevetésünk volt 36 ukrán állampolgár kimentésével” – számolt be Florin Coman.

(Krónika)

Borítókép: Az elmúlt időszakban is a hegyimentők segítségére szorult több, az országba illegálisan bejutott ukrán állampolgár. Fotó: Facebook/Salvamont Romania (Román Hegyimentők)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.