Hároméves voltam, ki gondolja, hogy nekem mindezért magyarázkodnom kéne? – mondta Varga Judit, a Miniszterelnökség uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a PestiSrácok.hu-nak arról, hogy egyesek ismét leporolnák édesapja történetét, aki szállodavezetöként a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján felkerült a III/II-es csoportfőnökség SZT-tiszti listájára. Elmondta: amikor apja szembesült azzal, valójában mit vár tőle a diktatúra Belügyminisztériuma, a szállodavezetöi posztról is lemondott. Varga Judit kifejtette, sejtette, hogy át kell esnie ezen a tűzkeresztségen, de ő inkább a csütörtöki uniós csúcsra készül, ahol, “ha a V4-ek vezetőivel következetesen és jól harcolunk, az EU következő öt éves stratégiája jobb irányt vehet.”

Ön volt az európai parlamenti választás kampányában a magyar kormányzati álláspont egyik leghatározottabb képviselője, sokan fel is kapták a fejüket, hiszen a jobboldal igencsak híján van a határozott hölgyeknek. Most mégsem a kijelentéseivel vitáznak, hanem a személyét és a családját vették célkeresztbe az ellenzéki oldalon. Hogyan fogadja ezt?

Személyeskedő politikai támadások érnek, üzeneteket, kérdéseket kapok, amelyek már a családomat is érintik.

Mire gondol?

Vendéglátó ipari végzettségű édesapám, még mielőtt megszülettem volna, szakmai karrierjének egy újabb állomásaként szállodavezetői állást kapott a miskolci Avas Szállóban. Tőle tudom, hogy őt is meglepte, amikor pár hónappal később felszólították, hogy a munka része a titkosszolgálatokkal való együttműködés. Kémelhárító, SZT-tiszti III/2-es besorolást kapott, ez annak idején a hódmezővásárhelyi Emlékpont nyilvános listáján is látható volt. A miskolci médiában 2011-ben ez az ügy nagy nyilvánosságot kapott, a családban és a környezetünkben mi akkor megbeszéltük a dolgot. Édesapám elmondta, hogy amikor rádöbbent, miről szól ez és miért is kapott vezetői megbízást, 1983-ban nemet mondott a szolgálatoknak és a sokak által vágyott szállodavezetői pozíciójából is távozott. Ekkor én hároméves voltam, ki gondolja, hogy nekem mindezért magyarázkodnom kéne?

Mint a szolgálati múlt esetében mindig, most is a legfontosabb kérdés, hogy az édesapja adott-e terhelő, másokat kellemetlen, vagy nehéz helyzetbe hozó jelentéseket?

Nem tudok arról, hogy bárkiről jelentést írt volna, nem is állítja senki. Nem ártott senkinek. Miután 1983-ban saját kérelmére megszűnt az együttműködése a Belügyminisztériummal, a vállalkozói szférában folytatta – egész életében a vendéglátásban és a kereskedelemben dolgozott – és megnyitott egy kultikus kis helyet, a sok miskolci emlékeiben még élő Tejbárt. Bár a városban sokan ismerték, sosem politizált, nem vett részt a közéletben. Úgy érzem, az ember hozhat naiv döntést, de ha azután helyrehozza, lehetősége nyílik arra, hogy a gyermekeit a saját értékrendje szerint, külső befolyástól mentesen nevelje. Ez a történet is jelzi, mit tett egyes családokkal a diktatúra.

Abban a légkörben, ahol az ellenzék gerincét ávósunokák és a Kádár-rezsim továbbélő hálózata adja, ez nem tűnik túl erős vádnak…

Én történetesen nem szeretek mutogatni mások, még az ellenzékiek felmenőire, családjára sem. Úgy vélem, a kormányellenes düh sem adhat okot arra, hogy egy államtitkárt azzal támadjanak, hogy az édesapja az ő hároméves korában honnan lépett ki. Bár sejtettem, hogy át kell esnem a tűzkeresztségen.

Miután Junckert lekommunistázta a Marx-szeánsza után, azért erre lehetett számítani. Hogy viselkednek mostanában a valódi kommunisták Brüsszelben?

Csütörtökre uniós csúcsra készülünk, ahova én is elkísérem a miniszterelnököt. Május 26-án nagyot fordult a világ Európában, hiszen a bevett receptek nem működnek. Most ismerszik meg az igazi politikai tehetség, mert nincs meg az a kényelmes néppárti-szocialista többség az uniós politikai térben, amelyre a „deep state” annyira vágyott, s amelyért a közösségi média láthatatlan cenzorai annyit tettek. Ma a zöld az új vörös, a liberálisok éppen levetik a saját eszméiket és szlogenjeiket, miközben a nemzetek Európájának hívei bár megerősödtek, de még formálódik az új szövetségük. Egy biztos, mi Európa élére csak olyan vezetőket fogunk támogatni, akik vallják a magyar választók többsége által támogatott értékeket, azaz küzdenek a migráció megállításáért, hisznek az erős nemzetekre épülő erős Európai Unióban, meg akarják őrizni Európa keresztény gyökereit és kiállnak az üldözött keresztényekért, szerte a világon. Bár a csúcsvezetők személye körül még nagy a bizonytalanság, hiszen a kiválasztásuk folyamata elhúzódhat, de már ezen a héten döntés születhet a stratégiai menetrendről. Azaz a tagállamok vezetői most jelölik majd ki öt évre az EU legfőbb célkitűzéseit. Nagy tehát a tét.

Vezető kép: Botár Gergely

Forrás: pestisracok.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.