Az illegális bevándorlók kitoloncolását kezdik meg a jövő héttől az amerikai hatóságok – ezt közölte Donald Trump amerikai elnök. „Olyan gyorsan távolítják el őket, ahogy jöttek” – közölte az elnök, de nem ment bele a részletekbe.

Donald Trump szokásához híven ismét a Twitteren tette meg nagy bejelentését: az Amerikai Bevándorlási és Vámhivatal a jövő héten megkezdi több millió, papírokkal nem rendelkező illegális bevándorló kitoloncolását.

Becslések szerint ezeknek az embereknek a száma 12 millióra tehető.

Ők főképp Mexikóból és Közép-Amerikából érkeztek az Egyesült Államokba.

Azt követően, hogy Trump súlyos vámokkal fenyegette meg Mexikót a migránsok átengedése miatt, a szomszédos ország beleegyezett abba, hogy átveszi az Egyesült Államoktól a közép-amerikai menedékkérőket addig, amíg ügyükben nem tartanak meghallgatást amerikai bíróságon.

Az egyezmény részeként Mexikó kivezényli a Nemzeti Gárdát, amelynek feladata az lesz, hogy megakadályozza a közép-amerikai menedékkérők bejutását az Egyesült Államokba.

Közérdekű hirdetés

Trump szerint a térségben fekvő Guatemala hamarosan képes lehet aláírni az őt „biztonságos, harmadik országnak” minősítő egyezményt. Mike Pence amerikai alelnök már fel is vetette, hogy az ország menedékkérőket fogadhatna be a szomszédból. Guatemala eddig nem erősítette meg, hogy tárgyalásokat folytatna a kérdésről az amerikai hatóságokkal.

Az Emberi Jogok az Elsők nevű amerikai jogvédő szervezet szerint

„egyszerűen nevetséges” hogy Guatemala meg tudná védeni a menedékkérőket, amikor saját állampolgárai menekülnek az erőszak elől.

A CNN szerint Trump elnök megint improvizált és nem egyeztetett az ügyben illetékes Belvédelmi Minisztériummal. „Aki számít, az tudta” – magyarázta az elnök a lépés hátterét a CNN-en.

„Amikor az emberek illegálisan jönnek be, távozniuk kell. Ezt mindenki érti”

– fejtegette az ügy kapcsán.

Egy vezető kormányilletékes azt mondta a minisztérium most tervezi a forgatókönyvet az illegális bevándorlók kitoloncolására. Ez a művelet „más mértékű” lesz, mint amit a közvélemény korábban látott és az első célpont a papírok nélkül élő családok lesznek. Érdekes módon a Trump-tábor által sokat bírált Barack Obama volt elnök is kivette a részét az illegális bevándorlók elleni lépésekből.

Egy másik illetékes pedig közölte: „Szövetségi bírók egymillió, nem dokumentált bevándorlónak kiadták már a kitoloncolásról szóló végzést, de az érintettek ismeretlen helyekre távoztak az országon belül.

Nyitókép: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta
Forrás: infostart.hu

1 COMMENT

  1. A cÍm félrevezető. Trump nem kitoloncol hanem a hivatalos tárgyalások alapján hozott érvényes és jogos bírói döntések kivitelezését rendelte el. Vigyázni kell ha a baloldali sajtó szövegezését vesszük át.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.