Adj bölcsességet a döntéshozóknak, hogy felismerjék a békéhez vezető utat – fogalmazott a beregszászi templomban elmondott beszédében Novák Katalin. A köztársasági elnököt vastapssal fogadták a kárpátaljai közösség tagjai.

Hónapok óta vártam már ezt a pillanatot – fogalmazott Novák Katalin a beregszászi templomban az ökumenikus istentisztelet alkalmával elmondott beszédében kedden.

 

ReklámTas J Nadas, Esq

A köztársasági elnök felelevenítette legutóbbi, novemberi látogatását, mint mondta, soha nem felejti el a pillanatot, amikor a templomi kórus tagjai közt felfedezett egy kismamát. „A háború kitörése után született meg a döntés, hogy erre a világra is érdemes gyermeket hozni” – mutatott rá, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik kitartanak, építik és vezetik a közösséget.

Az államfőt vastaps fogadta, amint belépett a templomba, s beszéde végét is taps kísérte.

– Hálás vagyok, hogy végre elhárultak az akadályok, és itt köszönthetem önöket Kárpátalján – hangsúlyozta Novák Katalin. Mint mondta, nehezen teszi fel a kérdést, amit pár nappal ezelőtt Esztergomban is feltett: Hogy vannak? „Hogyan tehetném fel ezt a kérdést 544 nappal a háború kitörése után? Hogyan tehetném fel a kérdést, hogy vannak azok, akik gyászolnak, akik szétszakított családban élnek? És mégis azért vagyok itt, hogy önöktől is megkérdezzem, hogy bírják? Miből merítenek erőt?”

Mint a köztársasági elnök fogalmazott, látogatásának egyik célja éppen az, hogy segítsen erőt gyűjteni a kárpátaljai magyar közösségnek.

Tizenötmillió magyar erejét hoztam ma ide önöknek Beregszászra

– húzta alá.

Novák Katalin elmondta, erőt kell merítenünk közös, ezeréves történelmünkből, egymásból, a közösség tagjaiból, a segélyszervezetek munkájából. „S leginkább merítsünk erőt közös keresztény hitünkből” – hangsúlyozta.

Novák Katalin elmondta, látogatását megelőzően megkérte saját hitközössége tagjait, hogy írjanak imádságot kárpátaljai honfitársainknak, ezt követően pedig ezt imádkozták el a beregszászi templomban. „Adj bölcsességet a döntéshozóknak, hogy felismerjék a békéhez vezető utat” – zárta szavait a köztársasági elnök.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Novák Katalin a beregszászi templomban (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.