Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Minnesota Wild leigazolta Vay Ádámot.

A St. Paul-i klub szerdán a honlapján közölte, hogy kétéves szerződést kötött a 22 esztendős válogatott kapussal.

Mivel a magyar kapus nem az amatőröknek rendezett választáson (drafton) kelt el, ezért úgynevezett szabadügynökként került az NHL-es klubhoz. A szerződést az újoncokra vonatkozó feltételekkel kötötték, azaz a Minnesota tartalékcsapatához is kerülhet Vay.

A 196 centiméter magas kapus a világbajnokságon hívta fel magára a figyelmet, Kanada, Finnország és az Egyesült Államok ellen is remekelt, a lövések 91,1 százalékát hatástalanította.

Szentpétervár, 2016. május 11. Vay Ádám kapus az oroszországi jégkorong-világbajnokság B csoportjának negyedik fordulójában Finnország ellen játszott mérkõzésen Szentpéterváron 2016. május 11-én. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)
Szentpétervár, 2016. május 11.
Vay Ádám kapus az oroszországi jégkorong-világbajnokság B csoportjának negyedik fordulójában Finnország ellen játszott mérkõzésen Szentpéterváron 2016. május 11-én. (MTI/AP/Dmitrij Loveckij)

Vay az előző idényben, a Mol Ligában a Debrecenben játszott, és a szezon legjobbjának választották. Ezt megelőzően szerepelt már a tengerentúlon, az Egyesült Államokban, ahol a nyugati államok hokiligájában (WSHL) érdekelt El Paso Rhinosban két szezont húzott le.

Magyar játékos még sosem játszott az NHL-ben. Szuper Levente a Calgary Flames cserepadjáig jutott, míg Vas János a Dallas Stars tartalékjai között szerepelhetett. Gröschl Tamás játékjogát 1999-ben lefoglalta az Edmonton Oilers, ám végül nem kötött vele szerződést.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.