Igaz a hír, ismét lehet bálba menni! Elő a nagyestélyivel, az öltönnyel, és a szekrény aljában olyan régóta porosodó táncoscipővel! A dátum október 30., a helyszín a Pokrova Event Center, az apropó pedig a clevelandi Cserkészbál. A részleteket Horváth Mihály ismertette a Bocskai Rádióban.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

Cleveland városában a cserkészet 1951-ben alakult meg, az alapítók kivívták 70 évvel ezelőtt az Észak-Amerika első magyar cserkészcsapata címet. A 2021-ben jubiláló cserkészek segítségére 1958-baan jött létre a Cserkész Barátok Köre szervezet. A CSBK azóta is igyekszik előteremteni a működéshez szükséges anyagi erőforrásokat. Céljuk, hogy a vezetőknek csak annyi dolguk legyen, hogy a programot megszervezzék, a szülőknek pedig annyi, hogy elvigyék gyereküket a foglalkozásra – mondta Horváth Mihály. A fenntartó testület alá jelenleg négy csapat tartozik, az ő igényeiket igyekszik teljes mértékben kielégíteni a CSBK. Az év során átlagosan három nagy adománygyűjtő akciót szerveznek, hogy a következő nyár kiadásait fedezni tudják. A szeptemberi sikeres Cserkésznap után október 30-án bálba invitálnak mindenkit a szervezők. Dupla most az öröm, mert a pandémia miatt már két bált kellett nélkülöznie Cleveland apraja-nagyjának.

Társadalmi célú reklám:


Rendkívül kreatív vészmegoldással rukkolt elő az elmúlt esztendőben a Cserkész Barátok Köre: a hagyományos esemény helyett virtuális némabál volt. A közösség támogató erejében nem csalódtak a szervezők, hiszen annak ellenére, hogy a vacsora és az előadások elmaradtak, bőven adományoztak az emberek a mozgalom további működésére. Büszkeséggel tölti el a CSBK-t, hogy több bevételük lett 2020-ban, mint egy korábbi, személyes jelenlétű pénzgyűjtő akción.

Külső szemmel talán elsőre nehéz lehet megérteni, hogy miért ragaszkodnak ennyire a közösség tagjai a megszokott programjaikhoz. Viszont ha belegondolunk, hogy a clevelandi Cserkészbál az egyetlen magyar vacsoraest, ahol a családok összejöhetnek, akkor nagyon is átértékeljük a dolgot.

Egy kis ízelítő az idei bálból: Dr. Takács Szabolcs Magyarország Washingtoni Nagykövetségének nagykövete elfogadta a meghívást, hogy az esemény díszvendége legyen. Rajta kívül személyesen tiszteletét teszi Kovács Tamás főkonzul úr Magyarország Chicagó-i Főkonzulátusának részéről.

A 2021-ben két személy részesül kitüntetésben. Dr. Mészáros Andrea másodszor lehet az Életreszóló Csodaszarvas-díj boldog tulajdonosa. 1996-ban huszonöt éves munkáját, ez alkalommal pedig az ötven év befektetett energiát köszöni meg neki a cserkésztársadalom. Csajka Tamás Kassáról érkezett anno, és négy évig a 14. számú Görgey Arthur Cserkészcsapat parancsnoka volt. Felnőtt cserkészként kapcsolódott be a munkába, egyre többet tett bele a közös sikerbe. Szolgálatáért a Cserkészvezető Csodaszarvas-díjhoz gratulálhatunk neki.

A bál nem lehet bál nyitótánc nélkül. Bátran kijelenthetjük, hogy az elsőbálozók izgulnak a legjobban, és az ő szüleik hatódnak meg leginkább, hiszen az ifjúságot a vacsora után ünnepélyes keretek között szimbolikusan bemutatják őket a magyar közösségnek. Idén öt lelkes táncospár mutathatja be a tanult koreográfiát. Előkelő új helyszín, finom vacsora vár mindenkire, és a Clevelandi Regös Csoport palotás bemutatója sem fog elmaradni. A hangulatért a Harmónia zenekar lesz a felelős.

Akinek felkeltettük az érdeklődését, az ne habozzon, látogasson el a csbk.org honlapra, ahol minden szükséges információ fellelhető. A vacsorajegyek kiválasztása után online fizetéssel rögtön meg is válthatják a jegyüket. Nagyon fontos, hogy kedvezményes jegyek megvásárlására már csak szerdáig, vagyis október 20-ig van lehetőség. Ezután még három napig rendelkezésre állnak belépők, de a jelenleginél magasabb áron.

A cserkészek nevében szeretettel invitáljuk Önt és kedves családját! Értékeljék Önök is, hogy ismét lehet személyesen találkozni, még ám egy ilyen elegáns és emlékezetesnek ígérkező rendezvényen!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.