Véget ért a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) 10 napos Jubileumi Nagytábora.  Az idei tábor két fontos eseményt ünnepelt: az 1910-ben alapított magyar cserkészet 105. évfordulóját, illetve a kommunista kormány által betiltott Szövetség külföldi újjáalakulásának 70. évfordulóját.

MadarT

Több mint 700 magyar cserkész érkezett az idei Jubitáborra, ami augusztus 6. és 16. között került megrendezésre.  A cserkészek nagyrészt az Egyesült Államokból és Kanadából érkeztek, de jöttek Ausztráliából, Ausztriából, Argentínából, Brazíliából, Kínából, Németországból, Svédországból valamint a Kárpát-medencéből:  Kárpátaljáról, Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból és persze Magyarországról is.

A tábor keretmeséje Mikszáth Kálmán ’A két koldusdiák’ című regénye volt.  A táborozás során a résztvevők más városokban és más földrészeken élő magyar cserkészekkel ismerkedhettek, átérezve II. Rákóczi Ferenc korszakának főbb jellemzőit.  A cserkészek játékok és vetélkedők formájában ismerkedtek meg a magyar hagyományokkal miközben cserkésztudásukat is gyakorolták a vadonban.

Az eső miatt elmaradt a szombat reggeli számháború, de késő délelőttre kisütött a nap, így megtartották a kuruc-labanc csatát a Nagyréten.  Szombat délután pedig óriási „lakodalom” volt, 1000 cserkész és vendég részvételével, élő népzenével és táncmulatsággal.  A cserkészek a tábor folyamán megismerkedhedtek a hagyományos népi esküvői szokásokkal a Magyarországról meghívott Nógrád Táncegyüttes 12 tagja által.

A vasárnap délelőtti Szentmise, illetve Istentisztelet után, a cserkészek felvonultak a Nagyréten a tábor utolsó zászlólevonására. Szentkirályi Endre, a  tábor parancsnoka eme szavakkal bíztatta a 10 napon át táborozó cserkészeket: „Ez a tábor nem csak egy élményekben gazdag lehetőséget nyújtott a gyerekek számára hanem a keretmese által megerősítette a magyarság ismeretet a cserkészekben.  Nagyon reméljük, hogy azokat a tapasztalatokat amiket ebben a táborban szereztek haza viszik majd. A tábor lényege és egyben elért célja:  a gyerekekben lévő magyarság megerősítése és életre szóló barátságok kiépítése volt. Nem számított hogy ki honnan jött, egy volt a lényeg — hogy mindenki magyar cserkész!”

Az érdeklődők a tábor után is követhetik a tábor eseményeit a www.jubitabor.org honlapon keresztül, hiszen nagyon sok anyag van még feldolgozás alatt.

A Bocskai Rádió stábja is részt vett a Jubitáborban. Gyermán Mónika, Baki Tibor és Molnár Zsolt egy újdonsággal álltak elő. A táborból naponta kétszer tábori rádióval, a Rákóczi Rádión keresztül számoltunk be a táborban történtekről. Nagyon nagy sikere volt a tábori rádió összeállításoknak. Kedves hallgatóinknak számítunk egy ízelítőt adni ezekből az adásokból szeptember 6-án a cserkészrádió adásunk keretében.

Forrás: jubitabor.org

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.