Idén augusztus 15-től augusztus 22-ig 42. alkalommal tartotta meg a Magyar Baráti Közösség szellemi műhelyét, az Itt-Ott Találkozót, amely az Amerikában élő magyarság nagymúltú találkozója. Az Ohioi Lake Hope State Park-ban megtartott összejövetelre az USA több államából érkeztek a résztvevők, hogy egy héten keresztül ápolják a magyar kultúrát, és színes programok, előadások által erősítsék magyar identitásukat. A találkozón a Körösi Csoma Sándor Program 7 ösztöndíjasa is részt vett, illetve magyarországi és határon túli cserkészek is érkeztek az egyhetes találkozóra. A szervezők a találkozó vezérgondolaként “Gyökereinkből sarjad a jövőnk “ mottót választották, ezzel is jelezvén, hogy a magyar múlt és a magyar jövő egymástól elválaszthatatlan, a gazdag magyar múlt ismeretéből táplálkozik a reményteljes magyar jövő. A színvonalas ismeretterjesztő, irodalmi, néprajzi előadások mellett a magyar diplomácia is képviseltette magát. Király Zsuzsanna, a New York-i Főkonzulátus vezető konzulja és Szakács Imre, a Nemzeti Összetartozás tanácsosa levezetésével augusztus 16-án ünnepélyes keretek között állampolgári avatásra került sor, ahol 8 magyar állampolgár tette le az állampolgársági esküt. A konferencia idején konzuli ügyintézésre is lehetőség nyílott a rendezvény résztvevői illetve a vonzáskörzetből érkező Magyar állampolgárok számára a főkonzulátus által működtetett Konzuli Kabinban. Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet is meglátogatta a rendezvényt, aki köszönetét fejezete ki a Magyar Baráti Közösségnek a több mint négy évtizedes találkozó folyamatos megszervezéséért.

Augusztus 20-án bensőséges megemlékezéssel ünnepelte meg a magyar közösség az államalapító Szent István ünnepét. A Magyar nyelvű programokat angol nyelvű előadások egészítették ki és gazdag gyermekfoglalkozások, ifjúsági és szórakoztató programok is részét képezték a hétnek.

A Magyar Baráti Közösség gondnoka, Kovalszki Péter adott rádiónknak interjút, amelyben részletesen beszámol a találkozó programjairól, és elmesélte miért tartja szívügyének az Itt-Ott Találkozó folyamatos megrendezését.

DSC_6595

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.