Az élet újraindult, ez a nyár már a cserkészek énekétől hangos a Sík Sándor Cserkészparkban. Az örömöt kissé beárnyékolta, hogy a tervezett csapatparancsnok, Siket Katalin az érvényben lévő utazási korlátozások miatt nem tudott Kanadából a táborba utazni. Valamint az iskolaigazgató Tóth Katalin is távol kellett maradjon, így helyettük Pigniczky Eszti vállalta magára a felelősségteljes feladatot. Eszti részletes beszámolójának és körbevezetésének köszönhetően a Bocskai Rádió nézői és hallgatói úgy érezhetik, hogy ismerik az egész táborhelyet, a programokat és a törzstagokat.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

A magyar kormány támogatásával, lelkes önkéntesek anyagi és fizikai segítsége révén a park területén egy új ház épült, amelyet cserkészek a Hontalan Sasok házának hívnak. Az Iskolatábor több mint félévszázados múltra tekint vissza. Az idei kéthetes együttlét már az 53. a sorban. Az eredeti cél napjainkban is ugyanaz: a szórványban élő fiataloknak legyen lehetőségük a magyar nyelvet elsajátítani, gyakorolni, magyar barátokat szerezni. A létszám a szokásosnál karcsúbbra lett kijelölve, egyrészt a járvánnyal kapcsolatos óvatosság miatt, másrészt azért, mert a másfél éves szünetet kissé nyomot hagyott a park állapotán. 

Minden délelőtt az iskoláé volt a főszerep. Négy órán át a magyar nyelvvel, irodalommal, történelemmel és földrajzzal ismerkedtek a résztvevők. Az önkéntes tanári kar idén Szentkirályi Endre, Sárközi Magdi és Csizmadia Bernadett tagokból állt össze. A diákokat három osztályba sorolták a szervezők, nyolc-kilenc fős kiscsoportokban tanultak. Az Iskolatábor kiemelt tematikája a hungarikumok voltak, néhányat a hetvenkilenc közül részletesen is bemutattak a gyerekeknek.  Az Őrsvezető-Képző Tábor számára kijelölt épület az iskolatáborban is aktívan használatos: a kézműveskedések, étkezések, nagyobb létszámú programok helye. Illetve ezen belül kapott helyet a vezetői barakk, a szervezők főhadiszállása. 

Nem volt egyszerű dolguk a táborvezetőknek, ugyanis több olyan gyerek érkezett, aki még sosem táborozott.  De mindannyian nagyszerűen vették az új kihívást, délutánonként kirándulás, sport, kézműves foglalkozás, táncház, közös főzés várt rájuk. A táncos programpontokat, a szentmiséket és istentiszteleteket a tánccsűrben bonyolították, ami a park egyik nagy tisztásán található, a tábor egyik fontos bázisa. Szükség esetén az esőtől is ide szoktak programokat menekíteni a szervezők. Ugyanezen a tisztáson található az alakulótér a zászlóval és a kereszttel együtt. Érdekesség, hogy közvetlenül a zászló mellett lévő gémeskútnak is jelentősége van a táborlakók életében. Közös megegyezés alapján a vödör pozíciója mutatja a résztvevők számára, hogy zászlófelvonás vagy -levonás következik, avagy kezdődik a program, vagy a nap vége van. 

Ha tábortűzre gyülekeznek, akadálypálya készül, akkor minden cserkész tudja, hogy merre kell venni az irányt. A park egy másik tisztásáról van szó, amelyet csak Nagyrét néven emlegetnek a fiatalok. Az esti tábortűznél olykor kétszáz-háromszázan is helyet foglalnak, de Jubitábor idején mindegy kilencszázan is elfértek a réten. A magyar cserkészet a tábortüzet a nap koronájának hívja, de igaz ez az iskolatábor napjaira is. Ha van keretmeséje a tábornak, akkor este, a tűz mellett szoktak továbbgördülni a történet szálai. De nagyon gyakran előadások színhelyéül is a tábortűz szolgál, azt pedig mondanunk sem kell, hogy nincs hangulatosabb nyári estéken a tűz mellett közös éneklésnél. Idén az esős időjárás áthúzott néhány tábortüzes alkalmat, de ennyiszer többször vehették fel a táborozók a táncoscipőjüket, hogy a csűrben együtt ropják. Tihanyi László volt a gyerekek táncoktatója a két hét során, aki korábban a San Franciscó-i Eszterlánc néptánccsoport koreográfusi pozícióját töltötte be. Nemrégiben költözött át Clevelandbe, és a Regös Tánccsoport próbáit vezeti.

Pandémiás éveket élünk, ezért ilyenkor a szokásosnál is sokkal fontosabb, hogy a tábor vezetősége figyelemmel kísérje a gyerekek egészségi állapotát. A park területén egy külön épületet is biztosítanak erre alapvető gyógyszerekkel, elsősegélynyújtási lehetőséggel, elkülönített karantén szobával. A gyengélkedőbe kerülnek a gyerekek bármilyen gyanús tünet esetén, hogy elkerüljék a betegség terjesztését. A higiéniára nagyon sokat adnak a szervezők. Annak ellenére, hogy a természet közelében töltik az időt, nem kell nélkülözniük a gyerekeknek a melegvizes zuhanyzást. 

A Sík Sándor Cserkészparkot igénybe veszik nemsokára azok a cserkészek, akik a Vezetőképző Táborra érkeznek majd. Az ő esetükben is csökkentett létszámmal fog zajlani az újraindulás. A résztvevők mintegy negyven százaléka Kanadából érkezett volna, viszont az aktuális határzár miatt ők kénytelenek otthon maradni.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.