A víváson és a vízilabdán kívül melyik sportágakban vagyunk még igazán esélyesek? Miért pont egy magyar stáb irányítja 25 éve a vívás olimpiai közvetítéseit? Hogyan vélekednek nemzetközi szintéren úszóinkról? A fenti kérdésekre választ, illetve sok különleges és érdekes információt kaptunk Faragó András sportszakértőtől. A Digi Sport amerikai tudósítója túl a 10. olimpiai napon, ismét összegezte a látottakakat.

Az Magyar Olimpiai Bizottság 13 érmet tűzött ki célul, és az interjú készítésekor mindegyik éremből már kettőt birtokolt Magyarország. Vízi sportokban tartani kell a magyar versenyzőktől, és ezt ismét kiválóan bizonyították az elmúlt napok eseményei. Milák Kristóf – és vele együtt az ország – egy arany- és egy ezüstéremmel gazdagodott. A 21 éves olimpiai bajnok Európa-rekordot döntve a második helyen ért a célba 100 méter pillangón, illetve történelmi jelentőségű győzelmet aratott a 200 méteres pillangóban. Érdekesség, hogy magyarok még ebben a versenyszámban nem végeztek korábban az élen.

Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai bajnok teljesítménye egy ötödik és a hetedik helyre volt elegendő, a harmadik versenyszámmal pedig nem került be a döntőbe. Az úszónő szereplése kissé megosztotta a közönséget, de az eddigi pályafutása mindenképp tiszteletet érdemel. Faragó András véleménye szerint a nem túl sikeresnek mondható tokiói eredmények ellenére is biztosan sokat hallunk még az Iron Lady-ről a magyar és nemzetközi médiában. A medencénél maradva fontos megemlíteni a leköszönő Cseh Lászlót, a magyar úszó sport legendás képviselőjét, aki utolsó küzdelmeit vívta néhány nappal ezelőtt Tokióban. Ő az a sportolónk, aki sosem tudott a dobogó legfelső fokára állni, viszont, ezüstéremmel négyszer tette büszkévé nemzetünket. „Laci a legékesebb példája annak, hogy egy sokszoros ezüstérmes is lehet óriási személyiség, óriási legenda.” – fogalmazott András. Cseh László nagy riválisa a már szintén visszavonult amerikai Michael Fred Phelps, huszonháromszoros olimpiai bajnok volt, aki az amerikai sportközvetítéseket figyelemmel kísérve hatalmas szeretettel és elismeréssel beszélt egykori versenytársáról.

Hamarosan kiderül, hogyan végez a női és férfi vízilabda-válogatott a csoportmérkőzések alapján nagy reményeket táplál a szurkolókban, és a női kézilabdázók együttese úgyszintén kemény fordulókat tudhat maga mögött. A vízilabdázó hölgyek az elődöntő során különösen nagy meglepetést okoztak, ugyanis egy olyan amerikai csapat fölött arattak győzelmet, akik a két megelőző olimpián veretlenül meneteltek a győzelemig. Az amerikai sportkommentátorok is elismerték a mérkőzés közben a magyar lányok profi védekezését és taktikáját.

Berecz Zsombor finn dingi hajóosztályban versenyez, érdemes odafigyelni rá, mert nagyszerű esélyei vannak. (A beszélgetésünk óta, kedd reggel büszkén állhatott fel dobogó második fokára.) Múlt heti beszélgetésünk alkalmával szóba kerültek a kosárlabdázó hármasaink, ők sajnos nem jutottak tovább. Viszont Tóth Cecília, magyar játékvezető abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az olimpiai bajnoki döntő mérkőzés alatt ő bíráskodott. Kevesen tudják, de nem csupán sportolóink munkáját becsülik nagyra a világban, hanem médiás munkatársainkét is. Héder Barna és 40-50 fős stábja 1996-ban Atlantában annyira sikeresen közvetítette a versenyt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése alapján azóta – bárhol a világon legyenek az ötkarikás játékok -, ők vezénylik le a kameratechinkát.

Cikkünket folytatjuk a következő vasárnapi adásunk után, és beszámolunk Önöknek az újabb magyar eredményekről!

Faragó András múltvasárnapi riportját itt nézhetik meg.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.