A Budavári Palotanegyedben nemrég újjászületett Lovarda különleges tetőszerkezete megnyerte a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség németországi világbajnokságát – tájékoztatott közleményében a Várkapitányság Zrt, megjegyezve: a világbajnoki magyar győzelem azért is kiemelkedő, mert hosszú évek óta nem volt erre példa ezen a versenyen.

A Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) által megrendezett világbajnokságon az összes európai ország mellett az Egyesült Államok és Kína is képviseltette magát, így a szövetség négy kategóriában (homlokzat, magastető, lapostető és fémtető) 11 országból 80 pályaművet értékelt.

A Nemzeti Hauszmann-program keretében az eredetivel megegyezően újjáépített Lovarda a kontyolt manzárd-nyeregtetőjével a fémtetők kategóriájában szállt versenybe, és hozta el végül a legjobbnak járó elismerést.

https://cdn.magyarnemzet.hu/2021/11/FxvzXz9fweDcMfgFnzIz7BXhjNtiNCE92qM6WHwryes/fill/850/478/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I1OThkNjcxOTEwMjQ3OWI4YzY2NmI5NGNhMTYxZGFm.jpg
A vezető tervező Potzner Ferenc volt, a kivitelező a West Hungária Bau, a tetőmunkákat a Horex Kft. végezte. Fotó: Várkapitányság Zrt.

Mint ismert, az eredeti Királyi Lovarda 1901-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze, Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei építették. A második világháború pusztításai ezt az épületet sem kímélték, és bár a háborús sérülések ellenére megmenthető lett volna, ideológiai okokból a kommunista hatalom 1950-ben teljesen lebontotta. Az újjászületett Lovardát és közvetlen környezetét, a Stöckl lépcsőt és a Csikós udvar határidő előtt elkészült részeit szeptember közepén adta át a nagyközönségnek a Várkapitányság.

Társadalmi célú reklám:


A Kulturális Örökség Napjain átadott történelmi tér egy évtizedek óta megszűnt, ám rendkívül fontos közlekedési tengelyt nyitott újra a Budavári Palotanegyedben.

https://cdn.magyarnemzet.hu/2021/11/iPuUosghuaLPrsmDekFIMi8CYIVFs1ztCdVvKBor0o8/fill/1200/800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk5ZWNjYWQ2MWE3MjQwYTRiZWNjYmIzNWE5YjYxNDE5.jpg
A tetőre ugyanaz a zöld és vörös angol természetes pala került, amivel egykoron az egész királyi palotát is fedték. Fotó: Várkapitányság Zrt.

A ma már multifunkcionális rendezvénytérként működő Lovarda újjáépítése során elsődleges szempont volt, hogy az alkotók a lehető legpontosabban kövessék az eredeti terveket. A harminc méter magas épület csúcsdíszekkel, kupolákkal és ablakokkal díszített palafedéses bádog tetőszerkezetét a tervezésben és megvalósításban részt vevő szakemberek korhű anyagokból alkották újra. A tetőre ugyanaz a zöld és vörös angol természetes pala került, amivel egykoron az egész királyi palotát is fedték.

(Magyar Nemzet / Várkapitányság)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.