Kutatótársaival – Drew Weissmannal, Ugur Sahinnal és Özlem Türecivel – megosztva Karikó Katalin kapja az amerikai Rákkutató Intézet (Cancer Research Institute – CRI) idei William B. Coley-díját – jelentette be a New York-i székhelyű nonprofit szervezet.

A CRI honlapján olvasható közlemény szerint a négy tudósnak kulcsfontosságú szerepe volt abban a kutatásban, amely olyan új mRNS-alapú terápiás eljáráshoz vezetett, amelyet jelenleg is alkalmaznak a rák és a fertőző betegségek leküzdésére, beleértve a két leghatékonyabb vakcinát a Covid-19-et okozó koronavírus ellen. Ez a technológia lehetőséget teremthet különböző betegségek új típusú kezelésére, így jelenleg is vizsgálják alkalmazásának lehetőségét az influenza, a HIV, a malária, a sarlósejtes vérszegénység, a szklerózis multiplex és a szívbetegségek terén. Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a díjat egy virtuális ünnepségen, november 10-én adják át.

A CRI 1975-ben alapította a díjat William B. Coley tiszteletére, akit ma a rák immunterápiájának atyjaként tartanak számon, és akinek lánya, Helen Coley Nauts (1907–2001) hozta létre a Rákkutató Intézetet. A kitüntetéssel járó érmet és ötezer dollár jutalmat – a 2021-es díjazottakkal együtt – eddig 115 immunológus és tumorimmunológus kapta meg.

Társadalmi célú reklám:


(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.