Egy jó film számtalan kérdést, gondolatot, dilemmát vet fel az emberben. Ahogy mindannyian más szemmel látjuk a világot, úgy más szemmel, más érzésekkel tekintünk a filmvászonra is. A benyomásaink ilyen jellegű megosztása semmihez sem fogható közösségi élmény. Szerintem Klacsán Gábor is egyetért abban, hogy nem jó az, ha a filmnézés magányos program marad. November 20-án, vasárnap, a magyar filmrendező és operatőr két filmjével indulnak újra – hosszú várakozás után a Bocskai Filmklub személyes vetítései. A Partizán szerelem (2019) és az Amerikai magyar katonák a vietnámi háborúban [Hungarians in Vietnam War] (2022) című alkotások kerültek be ezúttal a műsorújságba.

YouTube player

Mint ismeretes, a vietnámi háború témáját már sokan feldolgozták Magyarországon, és szinte az egyik film a másik létrejöttét inspirálja. Klacsán Gábor is egy felkérés nyomán került közel Vietnámhoz.

A Partizán szerelem dokumentumfilm egy olyan lányról szól, akinek a nevét a 70-es évek közepe óta ismeri a világ, de az életét ilyen szemszögből – nagyon kevesen. Ő Xüan Dong genetikusprofesszor. A háború ugyan véget ért, ő letelepedett Magyarországon, de az észak-vietnámi győzelem nem jelentette az életében felmerülő kisebb-nagyobb csatáknak a befejezését. Xüan olyannyira inspiráló egyénisége lett a vietnámi diáktársadalomnak, hogy hatására több mint 4000 diák érkezett Magyarországra és egyéb volt szocialista országokba. De a szabályok szigorúak voltak: tilos volt, hogy külföldi diákokba szerelmeskedjenek. Xüannak hazájáért kellett megküzdenie Vietnámban, Magyarországon a szerelméért.

A főszereplővel Saigonba, a vietnámi-magyar történet feldolgozására utazott ki a stáb. A központi témául az szolgált, milyen részt vállalt Magyarország a békefenntartásban. A kiutazás célja az volt, hogy régi partizán ismerőseivel találkozzon a Xüan, és bejárják azokat az útvonalakat, ahol a vietnámiak harcoltak. Gábor számára megható és megrázó volt egyszerre a háború helyszínein dolgozni; és megismerkedni azokkal a történetekkel, amelyek az akkor élőkkel megestek.

A Partizán szerelem forgatása alatt az is kiderült, hogy a Vietnámban szolgálatot teljesítő magyar katonatisztek találkoztak az amerikai hadseregben katonáskodó magyarokkal. Többek között egy Deák nevű úriemberrel is, aki a CIA saigoni központjának volt a vezetője, és amikor az észak-vietnámi kommunista erők bevonultak Saigonba, akkor ez a magyar származású ember nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az összes ott lévő magyart időben evakuálni tudják. Egy filmes számára ilyenkor már összeáll a forgatókönyv: meg kell keresni azokat, akik az amerikai oldalról érintettek. György Lea producer segítségével ez is lehetővé vált. Elkészült a folytatás: Az amerikai katonák a vietnámi háborúban. György Lea volt a producer, Marosvölgyi Csaba a technikus és a másodkamerás, Klacsán Gábor pedig a rendezésen kívül filmezett, és a forgatókönyvíróként is megmutatkozott.

A filmben – az egykor Vietnámban szolgált – magyar katonák amatőr jellegű, archív felvételeinek tömkelege jelenik meg. A képi illusztrációhoz clevelandi (és egyéb amerikai) magyar származású veteránok szeretteinek hangja szólal meg személyes és családi történetekkel, egyszerű és velős üzenetekkel. Nem szeretnénk lelőni a koncepciót, de annyit elárulhatunk, hogy a Bocskai Rádió háza táján is járt a forgatócsoport.

Különös dolog olyanokkal beszélgetni, legyen bármilyen náció a világban, akik megjártak egy háborút. Azt hiszem, hogy találó lehet az a mondás, hogy aki nem tudja, milyen az a halál, az nem tudja, milyen az az élet. Akik megjárták a háborút, sokkal jobban tudják értékelni, milyen az az élet. – fogalmazott zárszóként a dokumentumfilm-rendező.

Gratulálunk Gábornak az Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilm kategóriájában díjat nyert. Ez egy nagyon szép igazolása annak a sok munkának, amit az alkotócsapat beletett a filmbe. Szívből ajánljuk olvasóinknak, vegyenek részt november 20-án, vasárnap este 6-kor a filmvetítésen. Reméljük az ízelítőnk után kedvet kaptak a filmekhez, és a Bocskai Filmklub állandó tagjává válnak a jövőben!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.