A szemszárazság manapság a lakosság körülbelül egyharmadát érinti. A tünetek viszonylag enyhék, ez azonban nem azt jelenti, hogy félvállról kellene venni őket, ugyanis idővel a panaszok a szem szárazságát is eredményezhetik. Ha nem szívesen megyünk szemészeti vizsgálatra vagy szeretnénk mielőbb megszabadulni a tünetektől, akkor érdemes néhány hasznos módszert alkalmazni.

Nagyon sokan szemüveg helyett inkább a kontaktlencsét részesítik előnyben. A rendszeres alkalmazás viszont a többségnél száraz szem érzetet okoz. Ekkor érdemes lehet naponta több alkalommal műkönnyet használni, amely lehetőleg tartósítószer mentes, mivel a lágy lencsék anyagai nem feltétlenül reagálnak megfelelően a tartósításra alkalmas összetevőkre.

A kontaktlencsén felül persze a műkönny még egyéb dolgokra is hasznos lehet. Ha elégtelen mennyiségben termelődik a könny, akkor szintén jó alternatíva lehet. Gyakorlatilag a műkönny is afféle szemcsepp, mivel az alkalmazási mechanizmusuk azonos. Viszont a műkönny nem gyógyszer, mert olyan összetevőket tartalmaz, melyek a természetes könnyfilmben is fellelhetők.

Gyakori pislogás

Rengeteg ember végez szellemi munkát a számítógép vagy laptop monitorja előtt. A hosszú órákon át tartó munka és koncentráció során könnyen elfelejtünk pislogni, ami azért probléma, mert így a szemfelszínt borító könnyfilm nem képes optimálisan betölteni a védő szerepét. Idővel a kötőhártya enyhén bevörösödhet, égő, szúró érzést tapasztalhatunk, fényérzékenységgel küzdhetünk és a látás is elhomályosodhat.

ReklámTas J Nadas, Esq

Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy körülbelül negyvenöt perc monitor használatot követően tartsunk legalább pár perc szünetet, hunyjuk le a szemünket és pislogjunk gyakran. Szintén előnyös, ha egy távolabbi pontra nézünk hosszabban, majd egy közeli tárgyra és ezt váltogatjuk. Ezáltal kiválóan tudjuk tornáztatni a szemünket. Ha a szemtorna és a pihenés nem segít, akkor a műkönny szintén hasznos lehet, ráadásul az irodában is könnyen tudjuk alkalmazni.

Párásító használata a száraz levegő ellen

Ha bármit teszünk, a szemszárazság újra és újra felüti a fejét, akkor érdemes lehet ellenőrizni a levegő páratartalmát, ugyanis könnyen lehet, hogy a panaszainkat a helyiség száraz levegője okozza. A légkondicionáló alkalmazása csak tovább rontja a helyzetet. Optimális esetben a levegő páratartalma 40-60% közötti. Ha száraz a levegő, akkor párásító berendezéssel tudunk ezen változtatni.

Krónikus szemszárazság

A krónikus szemszárazság elsősorban a 45 év feletti hölgyeket érintő probléma, mely 10-30%-ban fordul elő. Ahhoz, hogy a szemünket ne érezzük irritáltnak, a könnynek kellő minőségen és mennyiségben kell rendelkezésre állnia. A szemszárazságnak két típusa van, melyeket a fokozott párolgás és a csökkent könnytermelés okoz. Nem csupán az a fontos, hogy a szemünk, hanem az is, hogy a szemhéj egészséges legyen. Ha semmi nem segít és a szemszárazság állandó probléma, akkor célszerű részt venni egy orvosi kivizsgáláson, ahol a szakember felállítja a diagnózist, illetve a kezelésekről is dönt.

Forrás: egeszsegter.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.