A Capitoliumban megkoszorúzták a Kossuth-szobrot. A Kossuth Háznál is tartottak megemlékezést, este pedig ünnepi műsort és fogadást adtak a nagykövetségen.

Március 15-nek mindig van releváns üzenete az Egyesült Államokban, mert az amerikaiak értik, hogy

Magyarország szabadságszerető ország és a magyar szabadságharcos nép, amiről történelme során számos alkalommal tett tanúbizonyságot

– jelentette ki Magyarország Egyesült Államokba akkreditált nagykövete a magyar nemzeti ünnepen, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján.

ReklámTas J Nadas, Esq

Takács Szabolcs az MTI-nek elmondta: Magyarországnak az Egyesült Államokban is minden alkalommal el kell mondania, hogy nemzeti érdeke, hogy a szomszédságában dúló háborúnak minél előbb vége legyen. Ennek az álláspontnak hiteles képviselője, földrajzi elhelyezkedése, történelme, gyökerei és kitettsége okán is – tette hozzá.

A diplomata megjegyezte, hogy bár az amerikai közéletben nagyon erős háborúpárti üzenetek jelennek meg, egyre többen – különösen a konzervatívok köreiben – elismerik, hogy Magyarország hiteles képviselője a béketörekvéseknek.

Meg kell érteniük, nemzeti érdekünk, hogy minél előbb béke legyen a szomszédságunkban, mert csak így tudjuk garantálni a Kárpát-medencében élő magyarok biztonságát, boldogulását és gazdasági fejlődését

– fogalmazott Takács Szabolcs. A nagykövet felhívta a figyelmet, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett, ugyanakkor elvárja a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását.

Március 15-i megemlékezések Washingtonban

Takács Szabolcs szerdán délben az amerikai törvényhozás épületében, a Capitoliumban megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát. A nagykövet délután részt vett a washingtoni Kossuth Alapítvány koszorúzási ünnepségén is a Kossuth Háznál.

A washingtoni magyar szervezetek gyűjtőhelyeként működő Kossuth Házban a helyi magyarok emlékeztek meg a 175. évfordulóról. Végh Sándor, a Kossuth Házat működtető Kossuth Alapítvány elnöke a közmédiának kijelentette:

a washingtoni magyarok, megemlékezésükön keresztül, ezen a napon aktívan is a nemzet részévé válnak. A kokárdát büszkén viselik az amerikai fővárosban is, amivel az amerikaiak felé tudják kommunikálni ennek az ünnepnek a jelentőségét

– tette hozzá.

A Washingtonban és környékén élő magyarok ünnepi megemlékezései szerdán este Magyarország nagykövetségén zárultak ünnepi műsorral és fogadással.

 

(Magyar Nemzet / MTI)

Borítókép: A Kossuth-szobor megkoszorúzása a Capitoliumban (Forrás: Facebook)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.