Azaz a róla szóló angol nyelvű előadással, amelyet Pigniczky Eszti, a Külföldi Magyar Cserkészvezetők Fejlesztésének és Oktatásának igazgatója tartott a Clevelandi Magyar Múzeumban szeptember 15-én. Közel ötven érdeklődő jelent meg ezen a szép szombat délutánon a múzeum clevelandi, illetve amerikai magyar és magyarországi vonatkozású dokumentumaival, tárgyaival díszített, impozáns kiállítótermében, hogy meghallgassa a várvédő hős asszony történetét.

Pigniczky Eszti előadása a Magyar Múzeumban

Pigniczky Eszti vetített fotók, festmények, térképek segítségével illusztrálta mondandóját II. Rákóczi Ferenc édesanyjának életéről, részletezve a korszak eseményeit, történelmi előzményeit. A témaválasztás apropóját az adta, hogy Zrínyi Ilona nevét viseli a nemsokára 70 éves clevelandi 34. számú leánycserkészcsapat. Az előadás felvezetőjében Eszti elénekelte a csapat himnuszát, majd a közönség soraiból jelentkező ifjú és felnőtt hölgyeknek átadott egy pártát és egy menyasszonyi fátyolt, amelyek a Zrínyi Ilona sorsát meghatározó eseményeket szimbolizálták.

Szó esett a Zrínyiekről, a Rákóczi család történetéről, Ilona első, majd a Thököly Imrével kötött második házasságáról, de legfőképpen arról a kitartó küzdelemről, amelyet a Habsburgok ellenében gyermeke gyámságáért, s ezzel együtt a családi vagyon és az ősi birtokok megőrzéséért folytatott. Legendás személyiségét Munkács várának védelmezőjeként őrizte meg az emlékezet: úgy tartják, ő maga is harcolt a falakon, mielőtt három év után feladni kényszerült a család utolsó mentsvárát. Zrínyi Ilona szellemisége azonban tovább élt fia, II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem szabadságharc küzdelmében, a magyarság függetlenségéért vívott elszánt harcuk pedig a mai generációk számára is példaértékű.

A Magyar Múzeumban megrendezett összejövetelt most is fogadás zárta, az előtérben frissítőt, kávét, édes és sós süteményt kínáltak a résztvevőknek.

A sorozat következő része Mátyás király édesanyját, Szilágyi Erzsébetet mutatja be október 13-án, előadója Peller (Falk) Ildikó, a Cuyahoga Community College nyugalmazott egyetemi docense. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Az előadás után fogadás várta a látogatókat

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.