A Ráma Tábor (Rama: település Toronto közelében) az Észak-Amerikai Magyar Baptista Szövetség közgyűlése és tábori konferenciája Kanadában. 2019-ben volt az utolsó ilyen alkalom, a járvány óta idén jöhetett létre ismét a személyes jelenlétű evangelizálás. A konferenciával egybekötött ifjúsági és gyerektábor résztvevői mindazok, akik az amerikai magyar baptista közösség tagjai: magyar gyülekezetbe járók, magyar közösségi életet élők, és olyanok, akiknek lakóhelyükön nem nyílik lehetőség arra, hogy anyanyelvükön dicsőítsék az Urat. Deák Zsolt clevelandi baptista lelkipásztor videófelvételt és élménybeszámolót hozott haza Torontóból.  Családjával először járt az eseményen.

YouTube player

Az Észak-Amerikai Magyar Baptista Szövetség 1908-ban, a Pennsylvaniai Homestead városban alakult meg, 13 taggyülekezettel, tehát több mint egy évszázada fogja össze az Észak-Amerika szerte alakult gyülekezeteket. A szövetségi közgyűlés egy kis részt foglal el a programból, az esemény oroszlánrészét a tábori konferencia teszi ki, melynek minden évben választott bibliai mottója van. Az idei témát a Krónikák könyve ihlette, így hangzott: Releváns Gyülekezet. Az előadók és lelkipásztorok arra törekedtek, hogy a pár nap során lehető legmélyebben körbejárják a mottó jelentését, és a hallgatóság szívére olyan üzenetet helyezzenek, ami a szívükben gyökeret verhet. Megérteni a korunkat és választ adni, megérteni Isteni tervét, felkészülni rá és megtenni azt. A releváns gyülekezetben sikereinket nem önmagunknak tudjuk be, sebeiket nem szégyelljük, hiszen a közösség megtartó, elfogadó közeget biztosít. Utóbbi gondolatról Révész Lajos és Szilvia baptista lelkészházaspár is elmélkedett, akik Magyarországról érkeztek vendégelőadónak.

A szövetség kéthetes alkalmat biztosított a kikapcsolódásra, ahol a család minden tagja megtalálhatta a számára testhezálló pihenési módot. A testi-lelki felüdülés a gyerekeknek is szólt, bőven volt alkalmuk a sportra, játékra, vízparti mókázásra. A közgyűlést megelőző héten ifjúsági tábor volt. A program mindennap tartalmazott evangelizációt – a több mint 100 férőhelyes kápolnában -, de voltak olyan szabadidős lehetőségek is, mint például a torontói vidámpark meglátogatása. Az ifjúsági szolgálatban mások mellett részt vállalt például Kulcsár Attila venice-i baptista lelkipásztor, aki kifejezetten az identitásukat kereső tizenévesek számára érdekes dilemmákat kívánt feloldani: kik ők, mi a feladatuk, helyük a világban? Deák Zsolt úgy vette észre, hogy hét végére különleges és jó légkör alakult ki a fiatalok között, csapattá alakult New York, Chicago, Detroit, Cleveland, Toronto, Florida baptista ifjúsága.

Készítsd fel magad a szolgálatra – elcsendesedéssel és áhítattal kezdődött a szombati nap, amely nagyrészt a gyűléssel telt: elnöki, titkári, pénztárosi, missziós, jótékonysági jelentések követték egymást, de szó esett a szövetség 2024-es költségvetéséről is. A délután folyamán a Lelkipásztori Szövetség elnöke, Gergely István szólalt fel, a Női Konferencia részéről Püsök Alina elnök, a Férfi Konferenciától pedig Szabó István. Amíg a gyűlés határozatokat hozott, a résztvevők hívő embereket érintő, életszerű témákon elmélkedhettek. Ezt segítette elő többek között Révész Lajos baptista lelkipásztor –  Egység, hatékonyság, alázat. Ezeket segítő vagy nehezítő tényezők egy férfi életében – című tapasztalat-megosztása. A közgyűlés határozatainak ismeretetését követően záróimával fejeződött a nap, amelynek kereteiben azokra a meghatározó baptista közösségi tagokra emlékeztek, akik ma már nincsenek az élők sorában.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

A közgyűlést követően gyermektábor kezdődött, minden gyülekezetből egy-egy tanító önkéntesen vállalt egy csoportot, és olyan témát hozott magával, amelyet leginkább szívügyének érez. A 70 gyermek programja volt a legrugalmasabb, de mégis szépen összeért. Életrevaló gyerekek, ügyesek, jó volt velük foglalkozni – Deák Zsolt lelkipásztor a Bibliai hősök témát választotta, József, Dávid, Péter, Saul és Jézus Krisztus személyével, történetével ismertette meg a kicsiket. 

Ugyan még egyeztetés alatt áll, de esedékes, hogy a következő nagyszabású baptista magyar ifjúsági találkozónak 2024-ben Cleveland adjon otthont. Így legyen! 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.