A clevelandi reformátusság nagy ünnepe közeleg. A Kálvin Zsinat püspöke, Ft. Dr. Krasznai Csaba a Bocskai Rádió hullámain keresztül ünnepélyesen meginvitálta a diaszpóra magyar közösségét az egyházuk jeles évfordulójára. A beszélgetésben szó esett még egyháztörténetről és a jövőbeli tervekről, reménységekről.

YouTube player

A járvány időszaka mindenkit rugalmasságra tanított. A clevelandi reformátusok sem búsultak, hogy nem méltathatják nagy körben a közösségük fennállásának 130. évforulóját, hanem újraterveztek, és optimista szemlélettel álltak neki az ünnepség szervezésének. „Hálás vagyok azért, hogy Isten megtartotta az egyházunkat az évtizedek, alatt, és itt vagyunk még mindig Clevelandben. Képviseljük Istent, és őt hirdetjük; képviseljük a clevelandi magyarságot, amerikai magyar testvéreinket és mindazokat, akik csatlakoznak és csatlakoztak a gyülekezetünkhöz.” – fogalmazott az Első Magyar Református Egyház feje.

Évfordulóról elképzelhetetlen úgy beszélni, hogy ne lapozzunk bele a történelemkönyv lapjaiba. 1891. május 3-án alakult meg Ohio államban a clevelandi Első Magyar Református Egyház. Azért is büszkék rá nagyon minden idők gyülekezeti tagjai, mert ez volt az elsőként alapított magyar nyelvű református egyház az Egyesült Államokban. Mindez Jurányi Gusztáv lelkipásztor úr nevéhez fűződik. Az első templom, az ún. fatemplom 1894-ben épült, majd négy évvel később a kőtemplom követte. Az 1900-as évek elején szépen épült az egyház. Ez a felvirágzás 1914-ig tartott, amikor is a gyülekezet kettészakadt. A fennmaradt feljegyzések így szólnak: „Kétfelé váltak gyülekezetünk útjai, mint ahogy egy nagy folyó két ágra oszlik, úgy egy hosszú sziget körül. Így a mi egyházunk két külön gyülekezetben folytatta életét az Első Magyar Református Egyházban és az Első Magyar Presbiteriánus Egyházban.” Mindig sajnálatos esemény, ha egy szakadék jön létre a hívők között, ám a diaszpóra reformátussága számára mégis szép a történet befejezése: hosszú évek múlva, 1989-ben, Endrei Ferenc lelkipásztorságának idején a két tábor újraegyesült. Aki manapság betér a Walton Hills-i Első Magyar Református Egyház templomába, láthat a szószéknél egy hímzett kis anyagdarabot, ami arra emlékezteti a clevelandi magyar keresztyéneket hogy az egység mindenek felett fontos, olyan érték, amihez ragaszkodni kell.

Az elmúlt 131 év alatt 11 lelkipásztor szolgált a gyülekezetben, püspök úr külön is megemlékezett az interjúban Ft. Dr. Szabó István és Ravasz László tiszteletes urakról. A jelenlegi templomépület 1991 és 1996 között épült, Cleveland kertvárosi részében kapott helyet. Először a Bethlen nagyterem és a folyosó rész készült el, utána a templomtér. Krasznai püspök úr 2003-ban kapott kinevezést Clevelandbe. Anno nagy örömére szolgált, hogy egy új templomban kezdhette el a munkát.

Tas J Nadas, Esq

Ft. Dr. Krasznai Csaba fontosnak tartja, hogy időnként új dolgok és változások történjenek az amerikai magyar felekezetekben, és ezzel kapcsolatban ki is dolgozott egy stratégiát. A református presbitérium kezdeményezésében azt szeretnék elérni, hogy a clevelandi magyar egyházak ne csak a hanyatlást lássák és a kiöregedést lássák közösségeikben, próbáljanak olyan lehetőségeket teremteni, olyan szolgálatokat kialakítani, amik vonzóak lesznek a még kívülállók felé. Ezt a célt szolgálja az augusztus második hetében induló, ún. modern istentisztelet. A református testvérek minden hónap második vasárnapján úgy szeretnék dicsőíteni az Urat, hogy modernebb, dinamikusabb énekeket énekelnek, amit egy szabadabb, energikusabb, igehirdetés követ majd.

A 125. jubileum idején is élt már az a tradíció, hogy a jeles évfordulóra egy emlékkönyv készüljön. Ez az elkövetkező ünneppel kapcsolatban sincs másképp. Egy nagyszabású évköny készül, amely magába fogja foglalni az egyház történetét, és mindazokat a fontos látogatásokat, amelyeket az elmúlt évtizedekben fontos egyházi és világi személyek tettek az anyaországból, a Kárpát-medencéből vagy Amerika bármely államából. A könyvben a hívek jókívánságai is helyet kapnak; bárki áldást kérhet a református egyházra írásos, köszöntő formában. A helyi szervezeteket megszólítva hirdetések is lesznek: az egész oldalas 250, a féloldalas 135, a negyed oldalas 100 dollárba kerül. Technikai információkat a plébánia titkárságán lehet kérni: (440) 786-7272.

2022. augusztus 27-én, szombaton délután 2 órakor kerül megtartásra az ünnepi Istentisztelet, és 3 óra 30-kor, rögtön az Istentisztelet után az ünnepi vacsora. Akik szeretnének vacsorajegyet vásárolni, a már fentebb megadott telefonszámon megtehetik. A 130+1. évfordulóra várják Rev. Dr. John Dorhauer-t, aki jelenleg a Krisztus Egyesült Egyházának, a United Church of Christ-nak az elnöke, aki angol nyelvű igehirdetéssel készül.

Magyarországról Dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára érkezik kedves feleségével. A Magyarországi Református Egyház részéről Dr. Mező István Mózes, a Zsinati Hivatal hivatalvezetője fogadta el a meghívást,  de dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár úr is jelezte, igyekszik részt venni az évfordulós ünnepségen. Magyarország Chichagó-i Főkonzulátusáról Dr. Páva Zsolt közösségi diplomata lesz jelen. A felsoroltakon kívül több ohiói szenátort és képviselőt is meginvitált a püspök úr.

A Bocskai Rádió szerkesztőségi csapata azt kívánja a Walton Hills-i Első Magyar Református Gyülekezet számára, minél többen tudjanak együtt örülni a jubileumnak, és annak, hogy mind idáig megsegítette az Úr ezt a gyülekezetet!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.