A diaszpóra egyesületeit tömörítő ernyőszervezet az orosz-ukrán háború kitörésének hírére nem tétlenkedett, azonnali adománygyűjtést indított. Az amerikai magyarok nevében – az elmúlt öt hónapban – nagymértékű támogatást jutatott el Kárpátaljára, az anyaországba és a kelet-ukrajnai régióba.

YouTube player

Látva a háborútól menekülő családok tömegét, az 1956-os forradalom képei jelentek meg a koalíció vezetőségének szemei előtt. Büszkeség számukra, hogy mára egy sikeres adománygyűjtésről számolhatnak be. Több mint 100 ezer dollárt gyűjtöttek össze, amihez többszáz adakozó járult hozzá. Sajnos nem lehet hátra dőlni, a tél csak előttünk áll, az adományozás dinamikája pedig csökkenőben van. Mivel a háború nem csitul, nem lesz kisebb a szükségük a rászorulóknak az elkövetkezendő hónapokban sem. Ha Önök is szeretnének csatlakozni az Amerikai Magyar Koalícióhoz, a közösségi oldalon (https://www.facebook.com/HungarianAmericanCoalition/ ) és a weboldalon (hacusa.org) találhatnak információt az adakozás módjáról.

Lauer Rice Andrea elmondta, nagyon fontos volt szervezetük számára az, hogy személyes kapcsolatot ápoljanak az adományokat fogadó szervezetekkel. Az első együttműködő partnereik a Magyar Máltai Szereretszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és Kárpátok Alapítvány voltak. Ezen kívül különböző határmenti önkormányzatokat is megkerestek. Elnökasszony kérésünkre néhány konkrét projektet is kiemelt. Az első történet egy chichagói magyar származású tanárhoz, Katona Lászlóhoz kötődik, aki jelenleg a magyarországi Bakonybél településen él családjával. A Koalíció Facebook-on indított adománygyűjtésére lett figyelmes. László néhány épületet akart biztosítani a háború ukrán menekültjei számára, ám ezek épületek alapos felújításra szorultak. Nem hiába kopogtatott az Amerikai Magyar Koalíciónál, ugyanis hamarosan több mint 20 ezer dollárt tudtak elkülöníteni erre a célra. A Chicagói Magyar Klub elnöke, Stétz Andrea szintén részt vett a szervezésben.

A Magyar Emberi Jogok Alapítvánnyal, George E. Pataki kormányzó úrral és a Kárpátok Alapítvánnyal több mint 40 ezer dollárt gyűjtöttek össze. Ebből az összegből egy sürgősségi konténer, mobil kórház lett, amely már úton van az ukrán kikötőváros Odessza felé. A harmadik sikersztori, amit kiemelt Andrea, Grauzer Csillához és a vezetésével működő Creative Cultural Exchange alapítvány kötődik. Csilla évek óta orvosi műszereket és eszközöket juttat el az Egyesült Államokból olyan régiókba, ahol ezeknek szükségét szenvedik. Több ízben kaptak a támogatásból a Kárpát-medence régiói. A kárpátaljaiak ellátására megtöltött konténer mihamarabbi elszállítását 4 ezer dollárral segítette a diaszpóra legnagyobb ernyőszervezete.

Közérdekű hirdetés

Az Amerikai Magyar Koalíció azt is lényegesnek tartja, hogy a beérkezésig és a felhasználásig átláthassa az adományok sorsát. Ezért a legszorosabb együttműködést továbbra is a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal ápolják, akik jelen vannak úgy Magyarországon, mint a külhoni régiókban. Mindenkit biztosítanak arról, hogy az adományuk célba ér, úgy mint azok a támogatások, amelyeket az Ökumenikus Segélyszervezetnek címeztek.

Lauer Rice Andrea elmondta, hogy a gyűjtésen kívül még számos párhuzamos projekt fut a Koalícióban. Nagyon közeleg például az 1956-os forradalom emléknapja. Ennek tiszteletére október 23-án egy emlékmű átadására kerül sor Atlantaban, Georgia államban. Több különlegessége is van a történetnek: az alkotás egy fiatal szabadságharcos lányt ábrázol, és ez az első magyar vonatkozású szobor, amely az USA déli államában állítanak fel. Az emlékmű létrejötte szintén közösségi siker, sok szervezettől és civiltől érkezett anyagi támogatás, és legalább annyi őszinte érdeklődés és szeretet. Mivel sokunk számára mérföldkő lesz ez az esemény, buzdítunk mindenkit, hogy lehetősége szerint vegyen részt az ünnepen. Az elkészült szoborhoz egy honlap is társul majd, amely nem csupán a magyar forradalomról kínál majd történelmi anyagokat, hanem az egész antikommunista mozgalmat fel szeretné ölelni. Köszönetet érdemel a megvalósulásért az Embassy of Hungary, a Hungary Foundation, Andrea 56-os édesanyja és családja, a georgiai közösség tagjai, az egész amerikai diaszpóra, nem utolsó sorban a clevelandi Egyesült Magyarok Egylete.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.