Hála, elkötelezettség, hűség. 2022-ben ünnepli közösségi szolgálatának 115. évét az Amerikai Magyar Szövetség. Magyarország Washingtoni Nagykövetségén gálavacsorára gyűltek össze a diaszpóra magyar szervezeteinek vezetői. A Bocskai Rádiót Molnár Zsolt képviselte, aki nem üres kézzel tért haza az eseményről. Részletek a beszámolóban.

YouTube player

Október 28-án alapításának 115. évfordulóját ünnepelte Washingtonban az amerikai magyarság legrégebbi szervezete, az Amerikai Magyar Szövetség. Az AMSZ alapítói elszántsággal, tenni akarással és hittel hozták létre a szervezetet, amelynek mai tagjai is szilárdan hisznek az összefogás erejében. Az Amerikai Magyar Szövetség nemcsak a legrégebbi, hanem a legnagyobb magyar szervezet az Egyesült Államokban. Nincsenek egyéni tagjai, hanem több mint 500 magyar szervezetet és csoportot fog össze.

Az est egyik fénypontja a díjátadó volt, amikor a magyar nemzethez jelentős mértékben hozzájáruló személyek elismerésben részesültek. A Bocskai Rádió számára nagy megtiszteltetés, hogy főszerkesztőnk és igazgatónk, Molnár Zsolt kitüntetést kapott.

Neve összefonódik a Bocskai Rádióval, és rövid időn belül lett kulcsfontosságú szereplője az amerikai diaszpórának. A magyarok összefogását folyamatos tudósítással és a heti rendszerességgel, élőben jelentkező rádióadással erősíti. A Bocskai Rádió immár a leghallgatottabb magyar rádió Cleveland környékén. Már nem csupán a város, de az agglomeráció határain is túlnőtt. A internet adta lehetőségeknek köszönhetően hálóként fogja egybe az amerikai államok magyar közösségeit, az anyaországot és az elcsatolt területeket. A weboldalon megjelenő aktualitások, friss hírek és a rádióadásban felcsendülő változatos zeneszámok komoly érzelmi és lelki kapaszkodót jelentenek a diaszpóra tagjainak.

Molnár Zsolt az első jubileumát tölti a Bocskai Rádiónál: kereken tíz éve munkatársa a rádiónak, és ugyaninnen datálható a weboldal létrejötte is. Tíz év nagy idő, de vannak olyan jelentős momentumok, és első alkalmak, amelyek egy életre emlékezetesek maradnak. Zsolt köszönőbeszédében visszaemlékezett az első interjúalanyára, Nádas Gabriellára, és köszönetet mondott Smith Lacey Annának, aki az első kameratechnika szponzora volt. Érdekesség, hogy a hét évvel ezelőtt vásárolt eszközök még ma is szolgálják a közösséget. Külön köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati lehetőségei révén kiszélesedtek a lehetőségek: jobb felszereléssel nagyobb távolságokat lefedve készülhettek anyagok az adásba. Sokan kisebb-nagyobb adományokkal támogattak minket, és így tudtunk előre haladni. El tudtuk érni azt a célt, hogy a magyarok hangja legyünk itt Amerikában is.

Molnár Zsolt vágya, hogy a Bocskai Rádió hangja a jövőben Cleveland határain is túlmutasson, és a rádió által Cleveland ismét olyan fontos magyar központja legyen a diaszpórának, mint a kezdetek kezdetén volt.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.