A hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással, majd a honvédtisztek eskütételével kezdődött az augusztus 20-ai ünnepi eseménysorozat, amelynek részeként a köztársasági elnök átadta a Magyar Szent István-rend kitüntetéseket is. A központi ünnepi rendezvények nyitó eseményei borult időben, illetve esőben zajlottak.  zaszlo

 Csütörtökön 8 óra 30 perckor a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország lobogóját. Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a kormány több tagja, köztük Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint közéleti személyiségek, a diplomáciai testület tagjai és katonai attasék.

Ezután a most végzett honvédtisztek tették le katonai esküjüket. Áder János ott elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy “a haza minden előtt” fundamentumot előtérbe helyezve közösen kell megteremteni polgári demokráciánk új, 21. századi biztonságát.

Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: Magyarország évezredes története bizonyította, hogy csak akkor maradhatunk meg, ha van hadseregünk, honvédségünk.

Az államfő délelőtt átadta a Magyar Szent István-rendet Polgár Judit sakkozónak és Eötvös Péter zeneszerzőnek. Áder János a legmagasabb állami kitüntetést a Sándor-palotában, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében adta át.

Tas J Nadas, Esq

Áder János a kitüntetetteket méltatva arról beszélt, hogy pályájukon mindketten közösség- és nemzetformáló erővel bírtak, tudásukat továbbadták, példájukkal neveltek, világraszólót alkottak és ezzel Magyarországnak dicsőséget szereztek.

Trócsányi László igazságügyi miniszter az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban kijelentette, a Szent István-i hagyomány, az Alaptörvényben is megjelenő Szent Korona-eszme arra kötelez, hogy törvényeinknek és egyéb jogszabályainknak az alaptörvény szellemiségét kell tükrözniük

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János Hódmezővásárhelyen tartott ünnepi beszédében azt mondta, Szent István nemcsak államalapító, hanem szövetségépítő is volt, hiszen azzal, hogy megalapítója lett az önálló Magyarországnak, egyúttal építője lett a keresztény Európának is.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Miskolcon, a Diósgyőri vár mellett elkészült Lovagi tornák tere átadásán arról szólt, hogy augusztus 20. a magyarok ünnepe. Arról a hazáról szól ez az ünnep, amelynek számos viszontagsággal kellett megküzdenie az elmúlt ezer évben, és napjainkban újabb kihívással kell szembenéznie, a modernkori népvándorlási hullámmal – jelentette ki.

Tordai Bence István, a Párbeszéd Magyarországért (PM) szóvivője ezzel szemben azt emelte ki, hogy Magyarország nem elzárkózással, hanem nyitottsággal, nem kirekesztéssel, hanem befogadással és sokszínűséggel lesz erős, sikeres ország.

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében arra figyelmeztetett, hogy Magyarország letért az államalapító Szent István által kijelölt útról, ahová előbb vagy utóbb, de vissza kell térnie: az alkotmányos rend és az európaiság útjára.

Az Együtt szintén közleményben tudatta, hogy szerintük Orbán Viktor kormányzása szembemegy Szent István hagyományával, mivel az ország vezetői és az ország érdekei ellentétbe kerültek egymással.

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) olyan új, népszavazással deklarált alkotmány elfogadását sürgette, amely méltó lenne a szabad, sokszínű és demokratikus Magyarországhoz.

A Honvédelmi Minisztériumban egész nap ülésezik az operatív törzs, amely az augusztus 20-ai ünnepi programok biztonságos lebonyolításáért felel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint délután Budapesten már elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet, csak futó zápor lehet. A hőmérséklet csúcsértéke 22 Celsius-fok körül alakul, így az ünnepnap rendezvényeit várhatóan nem kell módosítani.

A központi rendezvények az este kilenc órakor kezdődő budapesti tűzijátékkal zárulnak.

 

Forrás: inforadio.hu

1 COMMENT

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.