Június 24-én vasárnap került sor a clevelandi Magyar Kultúrkert megalakulásának  80. Évfordulójának megünneplésére, amelyet egy szabadtéri Liszt hangversennyel tették ünnepiessé a szervezők. A clevelandi magyarság, amikor a reneszánszát élte a két világháború között, akkor alkotta meg ezt a kulturális örökséget, ezt a gyönyörű clevelandi Magyar Kultúrkertet.

80 éves a Clevelandi Magyar Kultúrkert

A clevelandi magyarság a két világháború között alkotta meg a még ma is egyedülálló kulturális örökséget, a Clevelandi Magyar Kultúrkertet. A magyar közösség napjainkban is szívén viseli a park sorsát. Nemrég egy szabadtéri hangversennyel ünnepelték meg a kert létrejöttének 80. évfordulóját.

Posted by Öt kontinens on Monday, July 2, 2018

Cleveland városának a 100 éves évfordulója alkalmából, egykoron Amerika leggazdagabb embere John D. Rockefeller 1896-ban a városnak adományozott egy 100 hektáros területet, melyből egy lenyűgöző parkot szándékoztak létrehozni. 1916-ban született meg az első gondolat, hogy ezt a parkot a clevelandi nemzetiségek saját kultúrájuk bemutatásával az együttélést és a békét szorgalmazzák. A kultúrkertek létrehozását az amerikai kormány is felkarolta 1930 és 1940 között, amikor is a magyar közösség támogatásával 1938-ban megnyílt a clevelandi Magyar Kultúrkert. A magyarok kertje már 1934-ben létrejött azzal, hogy egy Liszt Ferenc plakátot állítottak fel ezon a helyen.

A kultúr kert kezdeti fellendülése az 50-es évek végéig tartott, majd egy hanyatló korszak kezdődött, de köszönhetően a kitartó embereknek, ezeket a nehéz időket átvészelve, sok emlékmű még ma is az eredeti formájában látható a kertben.

ReklámTas J Nadas, Esq

Mihály Ernő ó amerikás szülők gyermeke már fiatal korában is szívén viselte a kert sorsát, majd nyugdíjas korában egy nagylelkű alaptőkével hosszú évekre bebiztosította a kert jövőjét. 1999-ben Mihály Ernő létrehozott egy alapítványt, mely fő célja azóta is az, hogy pénzügyi hátteret biztosítson a felújításoknak és új emlékművek felállításának. A korábbi években felavatott Liszt Ferenc, Madách Imre, Ady Endre és Reményi József szobrai mellé egy új emlékfal épült, mely az Örökség Fal elnevezést kapta. Ma több mint 30 nemzetiségi kultúrkert tanúskodik Cleveland különböző etnikai összetételéről és békés együttéléséről.

Az ünnepségen jelen volt Dr. Bencsik Zita Magyarország Chicagói főkonzulasszonya aki a következőket mondta “Úgy gondolom és a legmélyebb hitemmel hiszem, hogy a clevelandi Magyar Kultúr Kert és a többi kulturális kertek, a nemzetek kertje szívében pontosan azt szimbolizálja, amire én azt hiszem, hogy a clevelandi amerikai magyar közösség büszke lehet, hiszen egyszerre szimbolizálja a sokrétűségünket, a befogadást és egyszerre szimbolizálja azt a nemzeti büszkeséget és öntudatot, amit a magyar kultúra nagy alakjai ebben a gyönyörű környezetben sugallnak minden látogató számára, magyarnak, s nem magyarnak egyaránt.

Carolyn Balogh a Kultúrkert elnöke így nyilatkozott: “ Ez a kert itt van 80 éve, szóval nagy történelmünk van és ezt a helyet karban kell tartani. Szóval az utolsó 10-15 évben felújítottuk a kertet, hozzáadtunk új építményeket – reményeink szerint megőrizzük gazdag magyar kultúránkat még jó sokáig”.

A kultúrkert nem csak szépségével vonzza az oda látogatókat, hanem a fenntartó testületnek köszönhetően többször is szerveznek hangversenyeket a szabadban, hogy ez által is népszerűsítsék a kertet és a magyar kultúrát. Mivel a kertet nagy zeneszerzőnknek Liszt Ferencnek dedikálták annak idején, azt szeretnék hogy a kert teljen meg zenével és annak szépségével. Mint ahogyan megtelt gyönyörű zenével a múlt vasárnap is, amelyet Vera Holczer zongora-művésznőtől és tehetséges tanítványaitól hallhattunk, akik az Aurórai zeneiskolától érkeztek.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.